ARM, een blik op de toekomst: Cortex-A72 en CoreLink CCI-500!

ARM Cortex-A72

De technologische industrie bombardeert ons regelmatig met een groot aantal innovaties, zo erg zelfs dat we vergeten hoeveel tijd het kost om onze geliefde apparaten te ontwikkelen. ARM, de belangrijkste motor van architectonische vernieuwing in de mobiele sector, heeft onlangs aangekondigd Cortex-A72 e CoreLink CCI-500, elementen ontworpen voor de volgende high-end terminals 2016.

De Cambridge-samenleving bewoog, zoals gewoonlijk, met grote verwachting en weinig details. Niets abnormaals, eigenlijk, als we bedenken dat de zojuist gepresenteerde technologieën fysiek op de markt zullen worden gebracht door externe chipfabrikanten, die dat niet hoeven te doen. poco tijd om hun SoC's te verfijnen. Het onmiddellijk vrijgeven van teveel informatie zou ook die concurrentie ten goede kunnen komen bij het gebruik van de ISA ARMv8-A, hij geeft de voorkeur thuis ontwikkelen de architectuur van de kernen.

ARM Cortex-A72

Onder de oplossingen die in dit artikel worden behandeld, valt de meeste aandacht natuurlijk op Cortex-A72, de opvolger van die Cortex-A57, die het best presterende deel vormt van de recente SoC's die zijn uitgerust met big.LITTLE-architectuur.

ARM Cortex-A72: een kern voor maximale prestaties

De nieuwe processor in de verkeerde volgorde a 64 bit vertegenwoordigt het speerpunt van de Cortex-serie, geboren om geïmplementeerd te worden met een proces FinFET naar 16 nm en is ontworpen om hoge prestaties te leveren met een lager verbruik. ARM geeft een maximale frequentie aan van 2.5 GHz voor dit element, alleen overtroffen in SoC's ontworpen voor grotere apparaten (tablet of server).

ARM Cortex-A72

Helaas kennen we nog niet alle architectonische details van de nieuwe kern, maar alleen wat vage informatie over prestaties en efficiëntie. Met hetzelfde verbruik, met de verouderde maar krachtige Cortex-A15 als referentie genomen, zouden de prestaties door moeten worden verbeterd 3.5 tijden, terwijl de energie-eisen voor hetzelfde uitgevoerde werk moeten worden verminderd met 75%.

ARM Cortex-A72Dit zijn uiteraard waarden die ons slechts een schatting geven van het werkelijke potentieel van toekomstige chips. We moeten er ook op wijzen dat een groot deel van de verhoogde energie-efficiëntie die ARM in de dia's vermeldt, waarschijnlijk te wijten is aan het nieuwe productieproces. Volgens TSMC garandeert alleen 16nm-lithografie het verbruik met 50% verminderd bij dezelfde frequentie in vergelijking met het huidige productieknooppunt.ARM Cortex-A72

Cortex-A72 is, zoals gezegd, ontworpen als een 'groot' onderdeel van toekomstige SoC's. Het is interessant om op te merken dat het Engelse bedrijf geen nieuws heeft gepresenteerd over het LITTLE-onderdeel (minder prestaties, maar zeker efficiënter), en daarom waarschijnlijk nog lang op Cortex-A53 zal blijven vertrouwen.

We sluiten het hoofdstuk gewijd aan deze CPU eindelijk af met het uitstekende nieuws dat de belangrijkste Chinese producenten ziet (MediaTek, Rockchip e Hisilicon) reeds licentiehouders van de nieuwe kern. Dit betekent in feite dat de toekomstige SoC's van deze bedrijven kunnen rekenen op nog hogere prestaties, in continuïteit met een trend die wij erg interessant vinden.

ARM CoreLink CCI-500: meer bandbreedte voor de high-end

Het valt niet te ontkennen dat de lancering van de nieuwe Cortex-A72 vanuit media-oogpunt veel zichtbaarder is dan de aankondiging van een nieuwe editie van Cache Coherent Interconnect. Afgezien van de weinige enthousiastelingen en professionals, kunnen er in feite niet veel het nut van inzien CoreLink CCI-500 binnen het ARM-ecosysteem.

ARM CoreLink verbindt CCi 500 met elkaar

Dit element is in werkelijkheid echt fundamenteel voor het functioneren van moderne SoC's en maakt de uitwisseling van informatie tussen de verschillende delen van de chip mogelijk. Zo vormt de CCI-400-versie al drie jaar het hart van de technologie big.LITTLE, waardoor de markt tegenwoordig wordt bevolkt door veel octacore-apparaten. De mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens snel te verplaatsen is ook noodzakelijk voor een bevredigende multimedia-ervaring en het gebruik van schermen met hoge resolutie, zoals panelen. 4K ondersteund door het zojuist gepresenteerde circuit.

De nieuwe CCI-500 introduceert er in de eerste plaats een snoop filter die, door onnodige oproepen te vermijden, het cachegebruik verbetert. Het filter zorgt ook direct voor een vermindering van het energieverbruik door de lagere activiteit van de kernen en het lagere gebruik van de geheugenband.ARM CoreLink verbindt CCi 500 met elkaar

Dit is een belangrijke innovatie vergeleken met de voorganger CCI-400 die, zonder dit element te hebben, vertrouwde op een intern filter in elke cluster van kernen, wat ten koste ging van de efficiëntie. ARM verklaart dat dankzij deze innovatie de nieuwe interconnect kan bogen op superieure prestaties van de 30% op de poorten die naar de CPU gaan.

Naast andere verbeteringen moeten we ook de verdubbeling van de systeembandbreedte en de ACE-poorten (AXI Coherency Extension) melden. Dit zijn belangrijke innovaties waarmee de CCI-500 kan worden ondersteund vier processoren cluster (wat het mogelijk maakt SoC uit de kern van 16) en herinneringen quadchannel. Dit zijn uiteraard elementen die we in de volgende smartphone nauwelijks zullen zien, maar die gerechtvaardigd zijn in het licht van de lange levensduur van de verschillende edities van CCI.

ARM-logo

Cortex-A72 en CoreLink CCI-500 zijn twee echt interessante nieuwe oplossingen, en ze geven ons duidelijk aan dat de weg naar krachtige maar energiebesparende SoC's moeilijk maar niet onmogelijk is. Aangezien dit advertenties op papier zijn, hebben we helaas niet voldoende referenties om de echte goedheid van de innovaties die door ARM zijn ontwikkeld te begrijpen, en we zijn vooral benieuwd naar het echte gedrag van de Cortex-oplossing. We verwachten echter binnenkort de echte architectonische nieuwigheden van deze CPU te kunnen verduidelijken dankzij de informatie die de komende maanden zal worden onthuld.

 

[Via][Via]