ARM, een blik op de toekomst: Mali-T880!

ARM Mali-T880

De meest veeleisende gamers zullen blij zijn te weten dat ARM, samen met Cortex-A72 en CoreLink CCI-500, we hebben al met je gepraat, ook aangekondigd Mali-T880. Dit is een GPU gericht op het topsegment van de mobiele markt, speerpunt van een serie die al uit uitstekende is samengesteld T860, T830 en T820.

Zoals gebruikelijk heeft ARM niet alle details van deze oplossing openbaar gemaakt, maar beperkte zich tot het verklaren van prestaties gelijk aan 1.8 tijden die van Mali-T760 met hetzelfde energiebudget en een lager verbruik van de 40% met gelijk werk uitgevoerd. Deze gegevens moeten verwijzen naar een GPU in de maximale configuratie van 16 kern (MP16), geproduceerd met technologie 16nm FinFET en opererend op een frequentie van 850 MHz.

ARM Mali-T880

Enige interessante informatie, we kunnen echter extrapoleren van het gebruik van de reeds bekende Mali-V550 en Mali-DP550 co-processors. Deze elementen zijn geïntroduceerd samen met de jongere broers van deze GPU, dus we kennen hun eigenschappen goed.

De eerste is bijvoorbeeld een multicore videoprocessor die compatibel is met vele standaarden, waaronder we de nieuwe onthouden  HEVC / H.265. Ontworpen met flexibiliteit, Mali-V550 het kan tegelijkertijd op meerdere videostreams werken, zowel in decodering als in coderingsmodus. Een enkele kern, volgens het Britse bedrijf, is genoeg om een ​​film te beheren 1080p naar 60fps (of twee met 30 fps), terwijl de krachtigste configuratie binnenkomt op 4K met 120fps (of 1080p naar 480fps) dankzij een maximum van acht kernen.

hevc h.265

Bovendien moet de aanwezigheid van technologie worden opgemerkt Motion Search Eliminatie die een grotere efficiëntie bij het gebruik van bandbreedte en een kwalitatief bevredigende ervaring met draadloze beeldschermen (bijvoorbeeld via Miracast) moeten garanderen.

ARM Mali Media System-functies

Laten we verder gaan met nu Mali-DP550, weergaveprocessor met een compositie-engine van 7-lagen, een nieuwe interface voor co-processors en ondersteuning voor de meeste YUV- en RGB-indelingen. In dit opzicht is compatibiliteit met. Interessant YUV naar 10-bit ook voor de schermen 4K, wat een werkelijk opmerkelijke kwaliteit zou moeten garanderen.

Dit circuit (dat zich bezighoudt met composities, schaling, rotaties en postprocessing in het algemeen) heeft de dubbele weergavemodus en de mogelijkheid om zijn flexibiliteit te vergroten dankzij speciale co-processors.

ARM Mali DP550

Zoals u uit dit korte overzicht zult hebben begrepen, is het Mali-platform, in perspectief, klaar voor het volledige beheer van 4K. Daarom konden we al volgend jaar de eerste terminals zien die video's konden opnemen en films in deze resolutie konden weergeven.

Een van de technologieën die de nieuwe Mali-T880 zeker zal ondersteunen, vanuit dit oogpunt, is ARM-framebuffercompressie, waarmee grote hoeveelheden informatie kunnen worden uitgewisseld met een lager bandbreedtegebruik dankzij loseloze compressie. AFBC staat volgens het bedrijf gemiddeld een bandbreedtebesparing toe van 50% met 80% pieken.

ARM afbc

Naast deze interessante functie, die transversaal is voor de hele Mali-familie, is het gebruik in Mali-T880 van Forward Pixel Kill. FPK dient om het GPU-gebruik te verminderen door onnodige berekeningen te blokkeren, vooral die met betrekking tot pixels die bestemd zijn om onmiddellijk te worden overschreven. We verwachten ook dat alle andere innovaties die bij de kleinere broers van de 800-serie zijn geïntroduceerd, zoals Smart Composition, Adaptive Scalable Texture Compression en Shader Pixel Local Storage, niet zullen ontbreken.

De eerste technologie onder de genoemde aanbiedingen gaat wederom over het vermijden van onnodige berekeningen en het verminderen van geheugenvereisten. Slimme samenstellingin feite selecteert het de verborgen en statische delen van de afbeelding en dwingt de GPU deze te negeren. ARM verklaart dat het mogelijk is om tot 90% van bandbreedte met Chrome, terwijl met de sociale apps de winst in de band zit 70% -80%.

ARM slimme samenstelling

 

De andere twee genoemde technologieën zijn daarentegen optionele uitbreidingen van OpenGL die, aangezien ze open zijn, ook vrij kunnen worden geïmplementeerd door andere GPU-fabrikanten. Adaptieve schaalbare textuurcompressie staat toe, door de texturen te comprimeren, om mooiere games te krijgen met dezelfde gebruikte geheugenband. Pixel Shader lokale opslagin plaats daarvan is het nieuw in OpenGL 3.0 en vergroot het de flexibiliteit waarmee de grafische processor gegevens kan lezen en schrijven. In de praktijk maakt dit het mogelijk om een ​​grotere hoeveelheid informatie direct op de chip te bewaren, waardoor het verzoek om bandbreedte afneemt.

OpenGL

De tot dusver genoemde functies zijn eigenlijk gemeenschappelijk voor de hele Mali-T8xx-familie. We verwachten dat de nieuw gepresenteerde GPU ook enkele exclusieve functies zal hebben, maar op dit moment is alleen versieondersteuning naar voren gekomen DirectX® 11 FL11_2. Dankzij de ARM-website ontdekken we ook dat, om de theoretische kracht van Mali-T880 te verbeteren, het Engelse bedrijf heeft gekozen voor een verhoging van het aantal ALU's binnen elke afzonderlijke kern, van 2 van de jongere broer T860 naar 3 van de nieuwe GPU .

ARM Mali-T880

Helaas is de reactie van echte prestaties op een toename van de theoretische rekencapaciteit helemaal niet lineair. De vermenigvuldiging van ALU's heeft in feite meestal een negatieve invloed op de bezettingsgraad van deze laatste en vergroot de ruimte op silicium die nodig is voor de regeleenheden, die vaak behoorlijk energie-intensief zijn. We zullen daarom moeten wachten tot de eerste echte chips een betrouwbare index hebben van de spelprestaties van deze GPU, die op papier een kracht heeft die niet al te ver verwijderd is van die van moderne consoles.

Ten slotte is het duidelijk dat ARM de meeste van deze technologieën heeft geïntroduceerd, denkend aan 4K-resolutie en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. 2016 zou daarom het jaar kunnen zijn van de eerste UltraHD mobiele terminals, hoewel chipmakers waarschijnlijk liever conservatief blijven door de kracht van de SoC's te beperken tot wat nodig is voor een geweldige 2K-ervaring.

[Via][Via]