Honor bevestigt details over toekomstige updates, garantie en after-sales services

eer

Het ligt nu op ieders lippen en de details zijn bij veel gelegenheden ontpit: Huawei heeft officieel verkocht Eren en nu maakt het voormalige submerk deel uit van een nieuw bedrijf dat niets te maken heeft met de Chinese reus. De gevolgen van deze verhuizing kunnen zelfs raken Google-services, maar op dit moment is het slechts een hypothese. De operatie leidde een vernieuwing binnen het bedrijf, met nieuwe gezichten en veel herbevestigingen. Maar de vraag die iedereen zich in deze uren stelt, gaat over heel andere domeinen en raakt alle gebruikers een beetje: wat zijn de gevolgen voor smartphones Eren per quanto riguarda toekomstige updates, garantie en hulp after-sales van de modellen die momenteel op de markt zijn?

Huawei heeft Honor verkocht: verandert er iets aan updates, after-sales services en garantie?

eer

Wat is er de afgelopen uren gebeurd

Alvorens verder te gaan, is het goed om een ​​belangrijk detail te onderstrepen: momenteel alles verwijst naar China en naar de Aziatische markt. Details met betrekking tot de internationale afdelingen van het merk zijn nog niet aangekomen en daarom moet wat volgt worden beschouwd in relatie tot wat er thuis gebeurt. Zodra er ook nieuws komt over Europa en - in het bijzonder - Italië, zullen we dit artikel updaten met alle details.

Ze kwamen bij ons terug en maakten dit belangrijke uitgangspunt, in de afgelopen uren het officiële Weibo-profiel van Eren kondigde de terugkeer aan van de beschikbaarheid van de nieuwe Band 6, onlangs gelanceerd en daarna uitgeput poco. Voor de gelegenheid beantwoordde het bedrijf ook enkele vragen van Chinese gebruikers, die licht werpen op verschillende aspecten.

Omwille van de precisie heeft het merk iedereen na de verkoop al bemoedigd: de overeenkomst voorziet in de verkoop van alles en alle 7.000 medewerkers. Bovendien werd gespecificeerd dat de operatie op geen enkele manier invloed heeft op de productie. Nu heeft Honor echter ook nauwkeurigere punten bevestigd via Weibo.

Alle details over updates en service na verkoop

Eer stelde iedereen gerust door dat in termen van beveiligingsupdates en service na verkoop er verandert niets en alle overeenkomsten met de verschillende partners van het merk blijven actief. Alle smartphones die momenteel op de markt zijn en de smartphones die al verkocht zijn, profiteren van hetzelfde beleid voor updates en pre-sales assistentie: kortom, de verandering zal praktisch onmerkbaar zijn.

Het is de moeite waard om te onderstrepen dat het bedrijf zich alleen heeft gericht op beveiligingsupdates: nieuws over de Magic UI ze kunnen later komen.

Zoals ook benadrukt poco hierboven verwijst alles naar de China. Zodra ook voor ons nieuws binnenkomt, zullen we alle details rapporteren: gezien wat er thuis is gebeurd (wat natuurlijk overduidelijk was), is het redelijk om te veronderstellen dat er zelfs op internationaal niveau geen wijzigingen zullen worden aangebracht, maar in ieder geval is het laatste woord altijd aan Honor.

⭐️ Volgen en ondersteunen GizChina su Google Nieuws: klik op de ster om ons in de favorieten in te voegeni .