Wat zijn de voordelen van WiFi 6: is het de moeite waard om van router te wisselen, zelfs bij een trage ADSL-verbinding?

WiFi-verbindingen zijn (eindelijk) sneller en stabieler geworden. We hebben er het afgelopen jaar veel over gesproken, en hoewel we ons nog steeds in een overgangsperiode bevinden, kunnen we het zeggen: WiFi 6 is voor iedereen betaalbaar geworden. Smartphonefabrikanten, routerfabrikanten, maar ook telefoonproviders zijn nu begonnen met het overwegen van de WiFi 6 als nieuwe referentiestandaard en er zijn veel producten die inmiddels ook op netwerken kunnen aansluiten 802.11ax. En ja, dit is eigenlijk de echte naam van het protocol dat wordt gebruikt voor de nieuwe draadloze verbindingen die, als kwestie van democratisering, is hernoemd WiFi 6.

En het is niets meer dan de natuurlijke evolutie van 802.11ac, en op technisch en technologisch niveau belooft het dat ook prestatie verbeteren van het netwerk en van de apparaten die erop zijn aangesloten, met een aanzienlijke toename van de verbindingssnelheden, maar ook een afname van het energieverbruik van de aangesloten apparaten en een daaruit voortvloeiende toename van de autonomie van smartphones, computers en smartwatches.

Maar het punt is duidelijk. Gezien het feit dat, althans in Italië, het meest voorkomende type verbinding de typische FTTC is met een gemiddelde snelheid van 30 meg, is het gebruik van de WiFi 6 echt de kwaliteit van de thuisverbinding verbeteren? Kortom, we vroegen ons af: wat zou de tastbare voordelen een hypothetische upgrade naar wifi 6?

Om een ​​praktisch antwoord op de vraag te kunnen geven, hebben we ons gewapend met een HONOR-router 3, een van de WiFi 6-routers met de beste prijs-kwaliteitverhouding die momenteel op de markt verkrijgbaar is en die u onder andere in deze periode van Black Friday mee naar huis kunt nemen 49,90 euro (met 30 euro korting tov 79,90 euro). Kortom, om een ​​antwoord op deze vraag te kunnen vinden, hebben we wat gedaan zeer praktische tests, met behulp van een van de beste routers "voor alle budgetten" die momenteel te koop zijn. Maar eerst iets anders.

WiFi 6, is het de moeite waard om van router te wisselen? De echte voordelen in het dagelijks leven

WiFi 6: wat zijn de (theoretische) voordelen

We hebben het keer op keer gezegd: wifi 6 is sneller. En zonder al te technisch te worden, theoretisch gezien is de maximale snelheid die kan worden bereikt met de 802.11ax-standaard 9600 Mb / s, dat wil zeggen 1.2 GB per seconde. En het is duidelijk een cijfer dat beter gaat met FTTH-verbindingen dan met FTTC-verbindingen, zelfs als, en we zullen dit binnenkort zien, uit onze tests (uitgevoerd met een FTTC-verbinding) in praktische termen hebben geconstateerd dat het gebruik van deze nieuwe technologieën ook op langzamere ADSL-netwerken brengt het belangrijke voordelen met zich mee, vooral voor een aantal zeer specifieke toepassingen, zoals gamen op mobiele apparaten.

echter, de WiFi 6 het is ook ontworpen om het probleem van drukke netwerken op te lossen, waardoor niet alleen de verbinding van veel meer apparaten tegelijkertijd mogelijk is, maar ook flesloze prestaties. Allemaal dankzij technologieën zoals de MU-MIMO (meervoudige invoer en meervoudige uitvoer, verbeterd bandbreedtebeheer voor elk afzonderlijk apparaat) enOFDMA (Orthogonale frequentieverdeling meervoudige toegang, wat de latentie vermindert).

Daarnaast belooft het nieuwe protocol voor wifi-netwerken dat ook signaalsterkte en dekking verbeteren draadloos, waardoor een bredere verspreiding van het draadloze netwerk wordt gegarandeerd en de schaduwgebieden in uw huis worden opgelost.

En dit zijn slechts enkele van de innovaties die zijn geïntroduceerd door de WiFi 6 wat op papier dus een tastbare verbetering zou moeten brengen in draadloze verbindingen thuis, maar ook op het werk.

WiFi 6: wat zijn de ECHTE voordelen

Om zelfs aan de minder ervaren te kunnen uitleggen wat ze zouden kunnen zijn de echte voordelen in het dagelijks leven uw router vervangen door een model dat compatibel is met de WiFi 6, hebben we besloten om enkele zeer praktische tests uit te voeren (en zeker poco technieken), op een zodanige manier dat op een tastbare manier kan worden nagegaan wat de verbeteringen kunnen zijn die WiFi 6 heeft geïntroduceerd voor 'gewone mensen' die misschien op alle mogelijke manieren proberen verbeter de prestaties van uw ADSL, wachtend op een heilige in de hemel om dan het wonder te verrichten en een snellere verbinding beschikbaar te maken, misschien een FTTH.

Kortom, om ter zake te komen: we vroegen ons af wat de echte kenmerken zijn van een wifi-verbinding die de gebruikerservaring in het dagelijks leven beïnvloeden, en het antwoord was simpel: snelheid van de verbinding, ping e signaalsterkte. Het belangrijkste is echter om duidelijk te zijn dat, om de WiFi 6 het is niet genoeg om een ​​product als de'HONOR-router 3, maar apparaten die compatibel zijn met deze nieuwe standaard zullen moeten worden gebruikt: zo zijn praktisch alle topsmartphones compatibel met de WiFi 6 en in onze test hebben we een Samsung Galaxy Z Fold 2 gebruikt.

Gegevensoverdrachtsnelheid onder WiFi 5ac-netwerk

Maar laten we naar ons toe gaan. Om de werkelijke snelheid van de netwerkverbinding te meten, hebben we geen ingewikkelde tests of grafieken gebruikt die alleen begrijpelijk zijn voor de meeste experts in de sector, maar we hebben iets veel praktischer gedaan: we hebben een computer via ethernet zowel op deHONOR-router 3 dat naar een 802.11ac WiFi-systeem (specifiek een Google WiFi) en we hebben een bestand van ongeveer 2 GB via een FTP-server naar de smartphone overgebracht.

Gegevensoverdrachtsnelheid onder WiFi 6ax-netwerk

Welnu, in dit geval was het verschil al duidelijk: om een ​​bestand van 1.5 GB over te zetten met behulp van WiFi 6 van deHONOR-router 3 het duurde 37 seconden, met een maximale snelheid van 41.9 MB / s, terwijl het overzetten van hetzelfde bestand via Google WiFi 1 minuut en 28 seconden duurde, met een maximale snelheid van 17.1 MB / s. Om te beginnen niet slecht.

De verschillen in Ping en Jitter tussen de twee verbindingen

En toen zei ik tegen mezelf: laten we aannemen dat ik een FTTC-verbinding beschikbaar heb en dat ik een gepassioneerde speler ben van CoD Mobile, Fortnite of een andere multiplayer-titel voor smartphones. Gezien de lagere snelheid van ADSL zou ik natuurlijk geen enkel voordeel hebben bij het downloaden en uploaden, maar ik kon wel een verbetering opmerken in een van de belangrijkste functies bij het online spelen: de Ping. En dat was het inderdaad, en we merkten het met een heel eenvoudige test: door een eenvoudige snelheidstest uit te voeren, altijd met dezelfde smartphone en naar dezelfde server, met deHONOR-router 6 de Ping-verbetering was voelbaar en kwam binnen op 1ms in WiFi 6, in tegenstelling tot de 11ms op mijn oude router.

De sterkte van het WiFi 5ax-signaal aan de rand van het bereik van het WiFi 802.11ac-netwerk

Eindelijk, om te kunnen begrijpen of de wifi-dekking echt beter is met deHONOR-router 6 we gebruikten WiFi Analyzer: het is een simpele applicatie waarmee het mogelijk is om met een grafiek de kracht van de verschillende WiFi verbindingen te zien. In dit geval varieert de dekking natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de obstakels die het wifi-signaal moet overwinnen, het soort materiaal van de muren van je huis, eventuele interferentie, enzovoort. Maar al met al, zelfs in dit geval met deEER WiFi 3 we hebben een veel uniformere en stabielere dekking bereikt.

WiFi 6-routers zijn niet meer erg duur

Apparaten die het WiFi 6 zijn net begonnen zich te verspreiden, en als tot een paar maanden geleden de routers compatibel zijn met de nieuwe standaard 802.11ax waren absoluut high-end en vrij dure modellen, producten zoals deHONOR-router 3 ze hebben de situatie totaal veranderd.

Momenteel is het mogelijk om het mee naar huis te nemen 49,90 euro (afgeprijsd via onderstaande link), een cijfer geschikt voor alle budgetten voor een toestel dat - laten we eerlijk zijn - het is niet gericht op de meest veeleisende gebruikers maar op "normale mensen", die geen onevenredig groot bedrag willen uitgeven om te upgraden, maar die de tastbare voordelen van deze nieuwe technologie niet willen opgeven.

Een veiligere, beter presterende technologie, meer aandacht voor energieoptimalisatie en dat kan, althans wat ping betreft, de verbindingsprestaties verbeteren van ons "gewone stervelingen", die over een FTTC beschikken.

 

NB Als u het vakje met de code of de link naar de aankoop niet ziet, raden we u aan om de AdBlock uit te schakelen.

HONOR Router 3 Wi-Fi 6+

De Wi-Fi 6+ router van Honor krijgt korting in de officiële winkel, met gratis verzending!

Meer Minder
LinkedIn
⭐️ Volgen en ondersteunen GizChina su Google Nieuws: klik op de ster om ons in de favorieten in te voegeni .