Officieel: SMIC verboden door de VS, de laatste zet van Trump

smikkel

Onthoud dat SMIC, de in China gevestigde chipmaker die tegelijk met de VS verbod contro Huawei? Omdat het bedrijf niet langer vrijelijk relaties met TSMC kan onderhouden, De toekomst van HiSilicon is behoorlijk duister. En daarmee ook die van de Kirin-chips die de productie van Huawei-smartphones zo hebben gekenmerkt. Daarom begon een samenwerking die leidde tot de geboorte van Eer spelen 4T en de zijne Kirin 710A, de eerste gemaakt door SMIC.

04 / 12 update: nu is de keuze van de regering-Trump officieel. We praten erover aan het einde van het artikel.

LEES OOK:
Huawei brengt een smartphone met HarmonyOS uit, maar wanneer?

Het Amerikaanse verbod kan ook worden toegebracht aan de schade van SMIC

Zo werd een plan voor de toekomst geschetst, waar China mee begon zwaar investeren op interne chipmakers. Het volstaat te zeggen dat niet alleen SMIC heeft ontvangen 2,8 miljard van de Chinese beurs (de meeste IPO in China in het afgelopen decennium), maar het zal geen belastingen betalen tot 2030. Het moet gezegd worden dat SMIC vandaag technologisch niet kan concurreren met giganten zoals TSMC, maar de wil om het op zijn niveau te maken is duidelijk dat er is. Juist om deze reden heeft de Amerikaanse regering belangstelling getoond voor de zaak en zag in de chipmaker een stuk in het voordeel van Huawei. Het rapport van de Washington Post is duidelijk: de regering-Trump wil voeg SMIC toe aan Entity List.

china belastingvrijstelling industrie chipset smic huawei

De reden is duidelijk: SMIC vertrouwt op Amerikaanse apparatuur om zijn chips te maken. Als het op de beruchte zwarte lijst terechtkomt, blokkeert het de toegang tot handel met huidige partners die zijn bedrijf toestaan. En aangezien SMIC geen enorm bedrijf is, zou het een moeilijk te overwinnen blok zijn. En bijgevolg zou Huawei ook schade oplopen, omdat het een van de weinige overgebleven partners zou vinden om de componenten voor hun smartphones te verkrijgen.

De Amerikaanse regering evalueert of SMIC daadwerkelijk bijdraagt ​​aan de technologische ontwikkeling van de Chinese militaire divisie. De beschuldiging is dat de chipmaker met een groot bedrijf werkte voor de verdediging van de natie en dat universitaire onderzoekers verbonden aan de milities hun werk gebruiken om hiervan te profiteren. Het behoeft geen betoog dat SMIC elke vorm van beschuldiging heeft ontkend en zelfs heeft besloten zijn notering aan de New York Stock Exchange in te trekken.

SMIC zoekt een manier om te blijven werken | Bijwerken 16/09

Het SMIC-management bevestigde aan Beijing News-microfoons dat ze dat zijn in onderhandeling om Amerikaanse licenties te verkrijgen. Aangezien Huawei is opgenomen in de Entiteitslijst, is het nodig om over deze speciale licenties te beschikken om met hen te kunnen handelen. SMIC heeft duidelijk gemaakt dat het, wat er ook gebeurt, niet in strijd is met de wetten van de verschillende landen waarin het actief is. Ook al behoort het tot de top 5 van chipmakers ter wereld, het concurrentievermogen ligt ver onder dat van namen als TSMC. Om deze reden dreigt het Amerikaanse verbod de voortzetting van zijn werk ernstig in twijfel te trekken, zonder rekening te houden met de daaruit voortvloeiende schade voor Huawei.

SMIC-verbod kan Qualcomm | treffen Bijwerken 21/09

Er is meer dan eens gesproken over het verbod op Chinese bedrijven als contraproductief voor de Amerikaanse toeleveringsketen zelf. Als er enige twijfel over bestaat, heeft Qualcomm belangstelling voor de situatie van de mogelijke opname van SMIC in de Entity List. Leidinggevenden gingen naar Chinese gieterijen om ervoor te zorgen dat het bedrijf hen een deel van de productie zou leveren, in de hoop dat het verbod niet van kracht zou worden. Zelfs omdat Qualcomm is een van de drie grootste klanten van SMIC, waarbij 13% van de totale inkomsten afkomstig is van de productie van wafers waarop de fysieke chipsets zijn geïnstalleerd, met name de SoC's die zijn gemaakt met het productieproces op 14 en 28 nm. Ondertussen zijn andere chipmakers zoals TSMC, UMC en VIS benaderd door Qualcomm om de productie te verplaatsen voor het geval de VS besluit het verbod af te ronden.

VS dicht bij SMIC-verbod | Update 28/09

Nu is het officieel: de VS verbood SMIC. Vanaf nu zullen Amerikaanse bedrijven hun toevlucht moeten nemen tot zogenaamde "speciale licenties" om in ons handel te drijven. Volgens de Amerikaanse regering vormt de verkoop aan de Chinese chipfabrikant een "onaanvaardbaar risico", aangezien zijn producten naar verluidt verband houden met de Chinese militaire sector. Een officiële verklaring ontbreekt nog, maar volgens het rapport van de Financial Times is het slechts een kwestie van tijd.

Aangezien tot 50% van de door SMIC gebruikte apparatuur uit de VS komt, zal dit een grote klap zijn voor de activiteiten van het bedrijf. Tot de klanten van SMIC behoren bovendien giganten als Qualcomm en Broadcom, die van hun activiteiten zullen worden afgesneden. Met een marktwaarde van meer dan $ 29 miljard was een gerucht genoeg om te doen ineenstorting voorraadwaarde met 23% en dit nieuws zal de situatie alleen maar erger maken.

Het verbod is officieel | Bijwerken 04/12

Maanden later, nu de regering-Trump zich voorbereidt om plaats te maken voor Biden, SMIC voegt zich bij de Entiteitslijst. Naast de Chinese chipmaker en andere kleinere bedrijven is oliemaatschappij CNOCC ook getroffen door een verbod dat hen niet alleen verbiedt handel te drijven met het Westen, maar ook Amerikaanse investeerders verbiedt hun aandelen te verwerven. Dit brengt het aantal Chinese bedrijven dat wordt getroffen door de nieuwe wetgeving die door het Amerikaanse voorzitterschap is geïnitieerd, op 35.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.