Sonos Sub Review: het is een van de BESTE draadloze subwoofers, maar kwaliteit heeft een prijs

OnePlus Nord N10

Als het om Sonos gaat, hebben we het over audiokwaliteit. Er bestaat poco Te doen. En als het gaat om audiokwaliteit, ondanks de vooruitgang van technologieën en de toename van het aanbod op de audiomarkt, blijft een essentiële wet van decennia oud van toepassing: als je kwaliteit wilt, moet je in deze wereld accepteren dat besteden geen onverschillige cijfers.

We zagen het met de Sonos Arc, wat waarschijnlijk de beste tv-soundbar is die momenteel op de markt is, hebben we gezien met de Sonos verhuist, die erin is geslaagd om de troon van de beste Bluetooth- en WiFi-slimme luidsprekers te bestijgen, en we vinden het met de Sonos Sub, een accessoire dat zeker minder "hoofdstroom" is, wat als een beetje kan worden beschouwd Kers op de taart voor iedereen met een fabriek die bestaat uit bedrijfsapparaten.

Het is een draadloze subwoofer, duidelijk uitsluitend compatibel met het Sonos-ecosysteem, in staat om de audio-ervaring thuis grondig te verbeteren en een meer omhullend en vol geluid te garanderen. Maar de vraag is simpel: de enige compatibiliteit met een technologie, zelfs als deze zeer gewaardeerd wordt, kan de prijs van 799,00 euro? Omdat, laten we eerlijk zijn, de Sonos Sub het kost bijna evenveel als een mid- / high-end tv.

Sonos Sub Review: de kers op de taart voor Sonos-geluidssystemen

Ontwerp en materialen

Verkrijgbaar in twee kleuren (glanzend wit of zwart), met een gewicht van put 16 kg en groot 389 x 402 x 158 mm, de Sonos Sub blijft de filosofie van het Amerikaanse bedrijf volgen met een sober, minimalistisch ontwerp waarin de aandacht voor detail op zijn best is. Van voren gezien een vierkante vorm, met een kleine akoestische sleuf rechthoekig in het midden en vrijwel geen andere invasieve ontwerpelementen.

Op de voorkant bevindt zich het bedrijfslogo en aan de linkerkant is een statuslampje en een fysieke knop geplaatst die uitsluitend mag worden gebruikt in associatiefase van de subwoofer.

Gezien de aanwezigheid van het akoestische slot en van twee Klasse D-versterkers met dubbele krachtonderdrukkingsdrivers (die tegenover elkaar worden geplaatst), de Sonos Sub kan naar beneden gaan 25 Hz en de hoogste crossover-frequentie is 110 Hz. Wat betekent dat het moet gebeuren veel aandacht voor de positionering: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ten minste één kant van de subwoofer niet te dicht bij muren of meubels komt, zodat deze kan "ademen" en om ervoor te zorgen dat de chauffeurs optimaal presteren.

En nu een beetje nieuwsgierigheid naar positionering: de Sonos Sub het is niet alleen verticaal te gebruiken, maar het is ook mogelijk om het horizontaal op de vloer te plaatsen, mits u enkele vilten voetjes heeft aangebracht welke onder andere in de verpakking aanwezig zijn.

En nogmaals wat betreft de voeten, die geïntegreerd in de Sonos draadloze subwoofer die het mogelijk maken om het verticaal te plaatsen een vorm hebben die trillingen tot een minimum beperkt, zelfs als, en dit moet benadrukt worden, het beheer van trillingen sterk afhangt het type vloer waarop het rust. Dankzij de pinnen ontstaat dan een soort van lager verzonken gebied, waarin de ingangen voor de voeding en een ethernetpoort zijn gepositioneerd: de Sonos Sub kan beide doorwerken bedrade verbinding, die via verbinding 802.11b / g wifi op 2.4 GHz.

Installatieproces en Sonos S2-app

Het is niet voldoende om de Sonos Sub om het onmiddellijk te kunnen gebruiken. Wel, daarin WiFi-subwoofer, alles wordt beheerd via een applicatie waarmee het verbinding maakt via wifi of ethernetkabel: het is de Sonos S2, een nieuwe app die die van het bedrijf hebben geïntroduceerd in samenhang met de verkoop van de Sonos Arc, waarmee je alle systeemparameters kunt beheren, inclusief de koppeling van een nieuw apparaat.

Het configuratieproces is echter extreem intuïtief, en is zo gestructureerd dat het zelfs kan worden voltooid door degenen die de dynamiek van technologie totaal negeren. Als je andere Sonos-apparaten hebt die essentieel zijn om de Sonos Subgeeft de wizard de gebruiker de mogelijkheid om te kiezen in welke groep de subwoofer moet worden geplaatst.

Voor degenen die al de mogelijkheid hebben gehad om de oude bedrijfsapplicatie te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat ze vanaf het eerste gebruik worden opgemerkt substantiële veranderingen zowel qua snelheid als qua stabiliteit: als je in de oude versie zou kunnen struikelen over mislukte firmware-updates, bijvoorbeeld met de nieuwe Sonos App S2, zullen deze problemen alleen maar een vervelende herinnering zijn.

Maar de fundamentele nieuwigheid van de nieuwe applicatie is de ondersteuning voor high-definition audioformaten wat samen met een snellere zoektocht in de verschillende streamingdiensten en een praktisch onmiddellijke reactie in het beheer van de speakers (de volumeregeling is bijvoorbeeld zero lag) helemaal niet slecht is.

Het grootste minpunt van de Sonos-applicatie zit hem echter in het feit dat TruePlay (waarover ik je later zal vertellen, en die essentieel is voor het optimaliseren van de geluidsprestaties van de Sonos Sub) is beschikbaar alleen in de iOS-versie. Het is een geluidskalibratiesysteem dat is gebaseerd op de akoestiek van de kamer waarin een Sonos-luidspreker is gemonteerd en dat door een procedure van een paar minuten de audioprestaties van de apparaten van het bedrijf zal optimaliseren, precies op basis van de kamer. en hun positionering.

De luistertest - Sonos Sub

Il Sonos Sub het werkt met vrijwel alle Sonos-configuraties, inclusief de Sonos Amp, wat betekent dat als je besluit om je niet-draadloze speakers met dit systeem te gebruiken, je ook kunt profiteren van de subwoofer. Onder andere daarnaast uit poco het bedrijf heeft de mogelijkheid geïntroduceerd om te gebruiken twee Sonos Subs tegelijk, een meer dan passende oplossing als je enkele muren van het huis moet afbreken met het oog op een renovatie (ja, ik weet het, slechte grap).

Hoe dan ook, de afgelopen maanden heb ik de Sonos Sub in de meest 'natuurlijke' configuratie die in me opkwam, dat wil zeggen, in combinatie met een Sonos Arc en al op het standaardvolumeniveau (dat wil zeggen de gemiddelde in een bereik dat gaat van -15 tot +15), de toename van de lage frequenties het is opmerkelijk: afwisselend luisteren met Sub aan of uit benadrukt een verrassend contrast.

Wat mij betreft ben ik echter tot de conclusie gekomen dat door het basvolume op 5 in te stellen, de aanwezigheid van lage frequenties beter aan mijn behoeften voldoet, ook al heb ik het idee dat deze keuze erg varieert. op basis van het type gebruik je zult het doen met de subwoofer.

voor films kijkenNaar mijn mening moet het optimale volumeniveau bijvoorbeeld liggen tussen 0 en 5, voor bepaalde muzikale genres ik zou het naar 10 kunnen duwen, terwijl het voor anderen beter zou zijn om het iets onder nul te verlagen.

Besparing Star Wars, aflevering IVbijvoorbeeld de scène van de explosie van de Death Star het is gek met de Sub ingesteld op volume 5, maar ook het volume verhogen naar 10 of 15 (d.w.z. met ongewone bassen) werd ik aangenaam getroffen door een detail: ongeacht het gekozen volumeniveau, de balans tussen geluid en frequenties het is altijd chirurgisch en bij hoge volumes zijn reproductieproblemen volledig afwezig. Kortom, vanuit dit oogpunt hebben die van Sonos echt gedaan een geweldige job.

Er moet echter meer aandacht worden besteed aan het aanpassen van het volume van de Sonos Sub als het uitsluitend voor muziek werd gebruikt: op volume 0, bijvoorbeeld bij sommige muziekgenres de bas poco waarneembaar, terwijl ze bij anderen (zoals Kanye West's "Monster") misschien te hoog lijken.

Maar de echte magie gebeurt door te voltooien TruePlay-optimalisatie. En om te zeggen dat na het uitvoeren van de procedure de Sonos Sub gezicht veranderen is te zeggen poco. Het grootste probleem is echter dat True Play momenteel alleen beschikbaar is voor iPhone en op dit moment rijst de vraag: wie heeft een Android-smartphone, of heeft niet een iPhone of iPad die recent genoeg is om de Sonos S2-app uit te voeren, wordt er in de steek gelaten?

Als de TruePlay-optimalisatie eenmaal is voltooid, veranderen de dingen echter radicaal. Nu het timbre is compleet, het "omhullende" effect is meer aanwezig en alle frequenties zijn praktisch kristalhelder.

Prijs en conclusies

Sonos Sub is te koop met een catalogusprijs van 799 euro. Een cijfer dat zeker niet geschikt is voor alle budgetten en vooral voor alle mensen: een fervent audiofiel zou bijvoorbeeld kunnen streven naar een bekabeld systeem in plaats van een draadloos systeem. Maar dat van Sonos is een uitstekende subwoofer die is bedoeld voor degenen die al de mentaliteit van het ecosysteem van het bedrijf zijn binnengegaan.

Kortom, de technici van Sonos zijn er weer in geslaagd perfect hun doel bereiken, die een subwoofer produceert die in staat is om aan de verwachtingen van hun trouwe klanten te voldoen (of zelfs te overtreffen), maar die de zeer hoge prijslijn van de producten van het bedrijf voortzet.

Aan de andere kant betaal je voor de kwaliteit, vooral in de audio, maar het zou beter zijn als deze volledig beschikbaar zou zijn zelfs voor degenen die geen iPhone hebben. Kortom, hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer ik er van overtuigd ben dat de enorme Android-fragmentatie altijd een limiet zal zijn voor Sonos. En erover nadenken ligt nogal voor de hand, want het hangt allemaal af van de kwaliteit, het type en de kalibratie van de microfoons waarmee je het optimalisatieproces uitvoert.

 

NB Als u het vakje met de code of de link naar de aankoop niet ziet, raden we u aan om de AdBlock uit te schakelen.

⭐️ Volgen en ondersteunen GizChina su Google Nieuws: klik op de ster om ons in de favorieten in te voegeni .