Is HarmonyOS een Huawei-bluf? Nieuwe afbeeldingen, maar hetzelfde als Android | persbericht

huawei harmonyos android

Aangezien het Amerikaanse verbod het toegang tot de westerse toeleveringsketen verhindert, Huawei heeft zijn mouwen opgestroopt, te beginnen met de oprichting van HarmonyOS. Een bijna titanische onderneming, zelfs voor een gigant als het Chinese bedrijf: een alternatief besturingssysteem creëren in wat in feite een duopolie is tussen Android en iOS. In de afgelopen jaren hebben we verschillende van dergelijke pogingen gezien: Symbian, Samsung Tizen, Blackberry 10, Sailfish OS, Ubuntu Touch, Firefox OS, MeeGo en WebOS, om de meest bekende te noemen. Het is niemand gelukt, dus er is veel nieuwsgierigheid om te zien of Huawei dezelfde kant op gaat of niet.

Huawei heeft sinds de aankondiging vaak verwarrende uitspraken gedaan over HarmonyOS, thuis ook bekend als Hongmeng OS. Soms presenteren ze het als een rivaal van Android, anderen niet (misschien om Google niet al te teleur te stellen) en beweren dat het allesbehalve Android en iOS was. Leg in dit alles vast dat praktisch bijna niemand in het Westen het in de diepte heeft kunnen bemachtigen en u zult begrijpen waarom er al deze nieuwsgierigheid is.

04 / 02 update: naar aanleiding van het ArsTechnica-rapport nam Huawei Italia contact met ons op met een persbericht hierover. U vindt deze aan het einde van het artikel.

Nieuwe afbeeldingen van HarmonyOS, maar de gelijkenis met Android is duidelijk

Met de release van de allereerste Beta van HarmonyOS 2 werd deze nieuwsgierigheid verder aangewakkerd en plaatsten de eerste gebruikers afbeeldingen en video's met het nieuwe Huawei OS in de hoofdrol. Een zekere spreiding echter meteen scepsis jegens hem, gedicteerd doorovermatige gelijkenis met Android. Niet dat daar iets mis mee is, maar waarom zou je dan beweren dat HarmonyOS een geheel nieuw besturingssysteem is, terwijl het er eigenlijk uitziet als een simpele vork van Android?

Hiervoor zijn de collega's van ArsTechnica zij besloten verder onderzoek te doen, niet zonder daarbij moeilijkheden te ondervinden. Beginnend met een op zijn zachtst gezegd poco invasief registratieproces: in tegenstelling tot Android en iOS, waarvan de SDK's gratis kunnen worden gedownload, vereist Huawei een foto van de identiteitsdocumenten en creditkaart (!), evenals diverse persoonlijke gegevens, en twee dagen wachten op de nodige controles. En er is geen manier om dit allemaal te omzeilen: zelfs als u HarmonyOS op de "verkeerde manier" downloadt, werkt de emulator niet tenzij u een geverifieerd account gebruikt. En vanaf hier kunt u de moeilijkheden zien: hoe moet een externe ontwikkelaar worden aangemoedigd om deze procedure uit te voeren?

Desalniettemin probeerde Ron Amedeo zijn hand om het te doen in het belang van de journalistiek (en onze creditcards). En meteen kom je een andere eigenaardigheid tegen, namelijk het feit dat de emulator is op afstand. Hoogstwaarschijnlijk is het een echte smartphone die is aangesloten op een Huawei-intranet en is gesloten in wie weet welk kantoor in China. In plaats van een real-time simulatie krijg je een 720p streaming videostream, met duidelijke videokwaliteit en latentiebeperkingen.

Afgezien van deze 'eigenaardigheden', is het vanaf het begin duidelijk dat HarmonyOS zich presenteert als een 1: 1 kopie van EMUI 11. Maar daar is het: Huawei zou hebben gekozen voor een minder radicale aanpak mogelijk, om gebruikers te laten wennen aan een soepelst mogelijke overgang. Als we ingaan op de software-informatie, zoals verwacht, is er geen hint van Android, maar graaf gewoon dieper om talloze 'aanwijzingen' te vinden voor het feit dat HarmonyOS steeds meer op een reskin van de EMUI 11.

Onder de geïnstalleerde apps vinden we "Android-servicebibliotheek","Android gedeelde bibliotheek","com.Android.systemui.overlay"En anderen. Bovendien lijken andere van dergelijke pakketten simpelweg te zijn hernoemd van "Android" naar "HarmonyOS". Bekijk gewoon de app "HarmonyOS-systeem“, Wiens logo is dat van Android en dat versie 10 laat zien (was het niet HarmonyOS 2?). Zelfs binnen de AppGallery verwijzen de apps naar Android 10, maar de "eigenaardigheden" houden daar niet op. Vergeleken met hoe een bèta van een nieuw besturingssysteem eruit zou moeten zien, lijkt HarmonyOS maar al te compleet. Dit komt omdat het praktisch alle functies van Android heeft: gebaren, instellingen, machtigingen, betalingen met NFC, Dark Theme, meldingen enzovoort. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er binnen dezelfde AppGallery niet alleen talloze apps zijn (ook van Google), maar ook recensies die jaren oud zijn.

Overal graven, is er geen HarmonyOS-element gevonden dat niet ook op Android aanwezig is. In het licht van dit alles is wat ons het meest doet verschijnen niet hoe HarmonyOS wordt gedaan, maar hoe het wordt gepresenteerd. Het is prima dat het een afsplitsing van Android is, maar waarom zou je erover praten als een "nieuw besturingssysteem" als dat niet zo lijkt? Het is nog steeds een bèta, in hemelsnaam, maar aangezien 2021 het jaar zal zijn van de eerste smartphones met HarmonyOS, lijkt er geen tijd te zijn voor zulke radicale veranderingen als nu.

Er is ook een open source-versie van HarmonyOS, genaamd OpenHarmony, maar het lijkt op geen enkele manier verbonden met HarmonyOS. Simpel gezegd, OpenHarmony gebruikt geen Android-apps, het heeft een LiteOS-microkernel van Huawei, maar het is alleen voor IoT-apparaten. De "eigenaardigheden" gaan door als je naar de documentatie en het SDK-pakket kijkt. In 2019 werd het gepresenteerd ARK-compiler, de nieuwe compiler die het zou hebben verbeterde de efficiëntie van Android. Bij het zoeken naar enkele van de referenties, gezien het belang ervan voor HarmonyOS, werd ontdekt dat deze praktisch niet meer bestaat: de site is offline (fout 404) en de ontwikkelaars die het probeerden, definieerden het als "een fraude"En"nog niet eens half af". Wat betreft de SDK, deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Android Studio SDK.

Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?

Zoals gezegd door Ron Amedeo, lijkt het doel van HarmonyOS te zijn om "gezicht te redden" na het Amerikaanse verbod. Omdat het alleen Android AOSP kon gebruiken, maar geen Google-services, zou het bedrijf de bal hebben aangegrepen om te proberen deze limiet te verbergen en er op een meer "originele" manier uit te komen. In plaats van een Android UI voor te stellen (zoals de EMUI) maar die alleen de basis van Android heeft, stelt u het opnieuw voor, maar dan in een "propriëtaire" sleutel. (Ja, ik gebruik veel citaten omdat ik zo beleefd mogelijk wil zijn).

Momenteel heeft HarmonyOS geen zin om buiten China te bestaan. En zelfs in China zijn er twijfels over de beweringen dat we het aan andere bedrijven willen aanbieden, zoals Xiaomi, OPPO en vivo. Wat heb je eraan om te gebruiken wat niets meer is dan een vork van Android, terwijl elk bedrijf het vrijuit kan doen?

Officiële verklaring | Update 04/02

In reactie op wat werd gemeld door ArsTechnica, is hier het persbericht van Huawei Italia:

"HarmonyOS is gebouwd op de gedistribueerde technologie van Huawei en is een totaal nieuw besturingssysteem dat uniek is ontworpen rond de behoeften van een toekomst waarin IoT-apparaten zijn ontworpen om naast elkaar te bestaan ​​en massaal te communiceren. Het kan op aanvraag worden geïmplementeerd op een breed scala aan apparaten en flexibel worden aangepast aan verschillende hardwarebronnen en toepassingsvereisten.

HarmonyOS zorgt ervoor dat alle toepasselijke open-source-regels strikt worden nageleefd en maakt gebruik van een groot aantal open-source-bronnen van derden, waaronder Linux, om de ontwikkeling van een complete architectuur te versnellen. Door gebruik te maken van de open source-code van AOSP (Android Open Source Project), kan het HarmonyOS-gedistribueerde applicatieframework naast het AOSP-applicatieframework bestaan ​​en zowel de AOSP- als HarmonyOS-API's ondersteunen om gebruikers dezelfde smartphone- en tabletervaring te bieden als voorheen en het kruis differentiële ervaringen met meerdere apparaten.

Hoewel sommige elementen van de EMUI 11-gebruikersinterface behouden blijven in de huidige ontwikkelaarsbèta, zal HarmonyOS lanceren met een nieuwe gebruikersinterface naast aankomende Huawei-smartphones. Het bètaprogramma voor ontwikkelaars loopt nog en we zijn verheugd om feedback te ontvangen van de ontwikkelaars en partners die met ons samenwerken om onze visie op alle scenario's tot leven te brengen."

⭐️ Volgen en ondersteunen GizChina su Google Nieuws: klik op de ster om ons in de favorieten in te voegeni .