Waarom de naderingssensor niet werkt op Xiaomi (en hoe deze te repareren)

Als we het er ook over hebben Xiaomi, er is altijd wel iemand die klaagt kever die de nabijheidssensor​ En er is een reden: er zijn veel gebruikers die aan dit probleem lijden, waaronder ikzelf dat ik dezelfde ergernis vond op mijn Xiaomi Mi 10T Pro. Precies om deze reden besloot ik te proberen te begrijpen waarom dit gebeurt en probeer ik een lijst met methoden die kunnen proberen deze situatie op te lossen of te compenseren.

Het hebben van een naderingssensor die niet werkt zoals het hoort, kan erg vervelend zijn. Zijn rol is om het scherm in bepaalde contexten uit te schakelen, d.w.z. tijdens telefoongesprekken en het luisteren naar spraakberichten op sociale media. Dit voorkomt dat contact tussen het gezicht en het scherm per ongeluk op pictogrammen, elementen, enzovoort drukt. Bovendien luister je met meer privacy naar de klinkers, aangezien de audio van de speaker naar de oorcapsule gaat.

Hoe de bug van de nabijheidssensor op Xiaomi te repareren

Waarom werkt de naderingssensor niet?

Allereerst is het noodzakelijk om een ​​specificatie te maken: op Xiaomi-smartphones kan de naderingssensor van twee typen zijn: infrarood o ultrasonore​ In het eerste geval zendt de sensor een IR-straal uit (zoals degene die de afstandsbediening en de tv laat communiceren): wanneer deze straal wordt geblokkeerd, communiceert de sensor om het scherm uit te schakelen. In het tweede geval is alles echter complexer. Ik verklaar dat ik geen officiële informatie van Xiaomi heb gevonden, maar door de community te onderzoeken, ontdekte ik hoe een samengesteld systeem zou moeten werken. Kortom, de oorcapsule zendt een ultrasoon signaal uit en wanneer het van het gezicht terugkaatst, wordt het afgestoten tegen de microfoon die het opvangt en verwerkt. Op dit punt wordt echter de gyroscoop ingeschakeld: als de smartphone horizontaal staat, wordt de naderingssensor niet gebruikt. Op deze manier wordt het display alleen uitgeschakeld als de smartphone verticaal staat, een beperking geeft niet poco, namelijk om de smartphone liggend of onderweg te gebruiken.

Hoe u kunt controleren welk type sensor het is en of deze werkt

In plaats van te vertrouwen op externe apps, is in MIUI een tool geïntegreerd die deze verificatie mogelijk maakt. Ga naar "Instellingen / Systeeminfo / Alle specificaties"En klik meerdere keren op"Kernel-versie”Om het verborgen CIT-menu (Control and Identification Toolbox) te openen. Zoek in dit menu naar het item 'Nabijheidssensor"En je krijgt een scherm als dit te zien:

Vanuit dit scherm kun je de werking controleren. Als de waarde verandert van “5.0” naar “0.0”, betekent dit dat de sensor werkt. In mijn geval is dat een ultrasone sensor, het probleem is dat deze omschakeling van 5 naar 0 op een bepaalde manier gebeurt poco consequent. Bovendien, omdat het geen infrarood is, wordt het ultrasone signaal breder overgebracht: wat het betekent is ook dat door de smartphone van boven of achter aan te raken, de sensor detecteert dat het is geblokkeerd. Kortom, niet de meest nauwkeurige methoden voor nabijheidsdetectie.

Welke smartphones hebben dit type sensor? Omdat Xiaomi het nergens specificeert, kan ik alleen vertrouwen op de rapporten van de community om erachter te komen. Naast de serie Xiaomi Mi 10T, deze sensor zit daar ook op I 9T, Mi Note 10 en waarschijnlijk op alle mid / high-end telefoons van de laatste twee generaties. Vindt u ook hetzelfde, laat ons dan weten op welk model we het kunnen toevoegen aan de lijst.

Hoe de naderingssensor te bedienen

Ik stel dat, althans in mijn geval, geen enkele methode voor het opnieuw kalibreren van de naderingssensor een bepaald effect heeft gehad. Aangezien dit een hardwarelimiet is, lijkt er via software geen manier te zijn om de detectie van de positie van de smartphone te omzeilen. De methoden waarover ik je zal vertellen, werken mogelijk niet voor iedereen, juist omdat ze niet dezelfde aard hebben voor alle Xiaomi-gebruikers die de bug zijn tegengekomen.

Allereerst, zelfs als het op mijn versie van MIUI niet aanwezig is, binnen het bovengenoemde CIT-menu wellicht vindt u de volgende procedure, zoals aangegeven door Xiaomi-gebruikers​ Klik in het menu op de 3 stippen rechtsboven en vervolgens op "Aanvullende tools"En je zou het item moeten vinden"Nabijheids Sensor”(Zo niet, ga dan verder met de volgende methode). Dit item zou een aanpassingsschuif moeten bevatten: verplaats deze van 5dB tot -6dB: ga terug en voer opnieuw in "Nabijheidssensor”Om te verifiëren dat het bleef op -6dB. In dit geval had u de gevoeligheid van de nabijheidssensor van uw Xiaomi opnieuw moeten kalibreren.

Als je het nog niet hebt opgelost, Xiaomi-gebruikers geeft een andere procedure aan die u kan helpen. Ga naar "Instellingen / Google / Accountservices / Assistent-zoek- en spraakfuncties / Spraak / Voice Match"En deactiveer de functie"Hé Google​ Dit betekent echter dat u uzelf de spraakbediening van de Google-assistent moet onthouden.

Op sommige oudere modellen kunt u proberen naar dit item te zoeken in de instellingen, zelfs als het niet aanwezig is op mijn Mi 10T. Ga naar "Instellingen / Apps / Systeemapp-instellingen / Oproepinstellingen / Geavanceerde instellingen"En, indien aanwezig, zorg ervoor dat de schakelaar voor het item"Nabijheidssensor'.

Als je dit toch nog niet hebt opgelost (en er is een goede kans), is de enige manier om de bug te elimineren, te wachten tot Xiaomi uiteindelijk een corrigerende update uitbrengt. Maar het is zeer waarschijnlijk dat dit nooit zal gebeuren, vooral niet voor die smartphones met een ultrasone sensor, dus het is mogelijk om te vertrouwen op externe apps die u kunnen helpen bij het herstellen.

Gebruik apps van derden

Nog steeds over kalibratie van nabijheidssensoren gesproken, op Xiaomi en niet, een app die van pas zou kunnen komen is Nabijheidssensor resetten / repareren, te downloaden van Google Play Store​ Het doel is in wezen dat van het eerder genoemde CIT-menu-item: volgens de aangegeven procedure zal de app de sensorwaarden overschrijven en eventuele softwareafwijkingen corrigeren. Het spreekt voor zich dat u de app niet hoeft te verwijderen en dat deze op de achtergrond moet worden uitgevoerd. Het kan echter gebeuren dat de app van tijd tot tijd opnieuw moet worden geconfigureerd, vooral wanneer de telefoon opnieuw wordt opgestart.

Als u doorgaat naar iets meer "drastischer", kunt u de app installeren Nabijheidssensor Scherm Aan Uit (Plus), ook gratis beschikbaar op de Play Store​ Zodra de toestemmingen bij de eerste start zijn verleend, is de werking ervan heel eenvoudig: schakel het scherm uit telkens wanneer de naderingssensor wordt bedekt.

De app heeft echter twee beperkingen: de eerste is dat als je een ultrasone sensor hebt, de smartphone het scherm nog steeds niet uitschakelt als hij horizontaal staat. De tweede is dat, door de sensor te bedekken, het scherm onder alle omstandigheden wordt uitgeschakeld, zelfs als u niet in gesprek bent of naar een stem luistert. Het kan daarom gebeuren dat uw scherm wordt uitgeschakeld, zelfs in omstandigheden waarin dit niet zou moeten.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.
Eren