China maakte de eerste pc-processor met Amerikaanse licentie

loongson 3a5000 eerste pc-processor chinese instructies kit

Een van de belangrijkste doelstellingen die China zichzelf in een technologische sleutel heeft gesteld, is ongetwijfeld zelfproductie. En misschien, nooit zoals deze keer, zijn we er echt: in feite werd de eerste geproduceerd bewerker voor PC Chinees, De Loongson 3A5000, zonder buitenlandse licenties maar vooral zonder Amerikaanse licenties.

Loongson 3A5000: kenmerken en prestaties van de Chinese pc-processor zonder buitenlandse licenties

loongson 3a5000 eerste pc-processor chinese instructies kit 2

Om deze processor te begrijpen, moet u begrijpen waarom het belangrijk is voor China. In feite is het het eerste product dat is gemaakt met een volledig Chinese instructieset, zonder buitenlandse licenties en meer nog, zonder Amerikaanse licenties. Veranderen in Loongson 3A5000, vinden we een quad-core geklokt tussen i 2.3 en 2.5 GHz. Het maakt gebruik van een microarchitectuur GS464V 64-bit geproduceerd door Loongson zelf.

De gebruikte geheugencontrollers zijn van het type DDR-3200 Mhz, met een speciaal coderingssysteem. Daarnaast gebruikt het ook 4 HyperTransport 3.0 SMP-controllers waarmee meerdere processors van hetzelfde type in één systeem kunnen werken, zoals Intel Xeon of AMD Epyc. Het is al op de markt voor notebooks, industriële oplossingen en sommige servertoepassingen.

Wat de prestaties betreft, de Loongson 3A5000, waarvan we ons herinneren dat deze direct geflankeerd wordt door de set instructies LoongArch en niet langer met de licentie van MIPS-technologieën, is erin geslaagd om tot 20% efficiënter te zijn dan de vorige Amerikaanse ISA, maar ook 50% sneller dan de vorige 3A4000. Om een ​​idee te geven, we hebben prestaties die gelijk zijn aan de eerste generatie Ryzen of de 6e generatie Intel Core.

Kortom, is het mogelijk dat het een eerste stap is om ook high-performance smartphone-chipsets volledig in China te zien produceren? We zullen dit in de nabije toekomst begrijpen.

⭐️ Volgen en ondersteunen GizChina su Google Nieuws: klik op de ster om ons in de favorieten in te voegeni .