Qualcomm wil ook in Europa chips gaan maken

qualcomm europa

We weten: elke economische crisis, ook de crisis van de halfgeleiders die we ervaren, kan het ook een kans zijn. Zeker voor een realiteit als Qualcomm, die in de smartphonesector een groot marktaandeel heeft. Een belang dat de chipmaker wereldwijd wil uitbreiden, ook profiterend van de ineenstorting van rivaliserende bedrijven zoals: Huawei HiSilicon. Tot op heden zijn bijna alle SoC's die de behuizingen van de elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, gemaakt in Azië. De redenen waarom dit gebeurt zijn talrijk en u vindt ze besproken in deze redactie over de technologische ontwikkeling van China. Maar de afgelopen maanden is het juist de Amerikaanse chipmaker die zich heeft blootgegeven aan de mogelijkheid van chips maken ook in Europa.

Hoewel Azië het kloppende hart is van de productie van halfgeleiders, hebben we ook verschillende fabrieken in Europa die chips produceren. Er zijn er 60, voornamelijk in Duitsland (21) en het Verenigd Koninkrijk (14), maar we hebben er ook vier in Italië (3 van STMicroelectronics en 1 van Wuxi Xichanweixin). Maar het kan zeker niet gezegd worden dat ons continent een cruciaal element vertegenwoordigt in de wereldwijde toeleveringsketen van halfgeleiderproductie. Mede om deze reden hebben bedrijven als Qualcomm nooit serieus in Europa geïnvesteerd, maar dit zou snel kunnen veranderen.

Qualcomm CEO zegt: "We zijn klaar om samen te werken met Europa"

Tijdens een recent interview op de IAA Motor Show in München zei de CEO van Qualcomm heeft openlijk verklaard dat hij bereid is om samenwerken met Europese fabrieken. Het doel is om de juiste partners te vinden voor de chipproductiesector voor de auto-industrie, die het meest wordt getroffen door de huidige halfgeleidercrisis. "Er is een zeer constructieve dialoog gaande, van de Franse regering, de Europese regering, ik denk dat ze er belang bij hebben gieterijen naar Europa te halen"Zei CEO Cristiano Amon.

qualcomm marktaandeel huawei smartphone china 2

We ontdekken vandaag zeker niet dat het voordeel van het Aziatische industriële weefsel ten opzichte van het Europese het economische is. Niet alleen een goedkopere mankracht, maar ook de logistieke voordelen die voortvloeien uit de nabijheid van de verschillende productiezenuwcentra. Mede om deze reden zou Qualcomm geïnteresseerd zijn in de high-end chipproductie, profiterend van de hoge kwaliteitsnormen van de Europese industrie.

Als je naar de hele wereld kijkt, heeft Europa verschillende industriële groepen in de autowereld. Alleen al op ons continent worden miljoenen Abarth, Alfa Romeo, Audi, Bentley, Bugatti, Citroën, Ducati, Ferrari, FIAT, Lamborghini, Lancia, Maserati, Mercedes, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault en SEAT geproduceerd. Slim en Volkswagen. En om maar de belangrijkste te noemen. U zult zelf begrijpen dat een grotere afhankelijkheid van de chipproductie in Azië in het belang van Europa is, een afhankelijkheid die juist door de heersende crisis wordt geaccentueerd.

De Europese Unie heeft verklaard dat zij voornemens is miljarden dollars te investeren om de continentale productie in de komende 10 jaar te verdubbelen. Investeringen die verschillende bedrijven zullen aangaan, waaronder Intel, dat investeringen van 80 miljard euro heeft aangekondigd in twee grote Europese fabrieken. Bij dit alles zit Qualcomm niet stil, getuige de ontmoetingen tussen de CEO en alle grote autofabrikanten in Duitsland en het akkoord met Renault.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.