Niets Telefoon (1): nog steeds problemen, tussen "groene" displays, defecte carrosserieën en assistentie

niets telefoon (1) groen display

Zoals elke nieuwigheid in de technologiemarkt, Niets Telefoon (1) het wordt grondig geanalyseerd door een gemeenschap die nieuwsgierig is naar zijn sterke en zwakke punten. De smartphone zal officieel eind juli debuteren, maar sommige gebruikers hebben hem al in handen gekregen en hebben dus de mogelijkheid gehad om hun zegje te doen op sociale media. De smartphone wordt over het algemeen gewaardeerd, maar de eerste getuigenissen over hardware problemen dat zou de eerste smartphone teisteren Niets.

27 / 07 update: de berichten over de vermeende slechte bouwkwaliteit van Nothing Phone (1) gaan door. Vind alle details aan het einde van het artikel.

De eerste problemen voor het Nothing Phone-display verschijnen op het net (1)

Degenen die rondhangen in de technische gemeenschap zullen vrijwel zeker het fenomeen van de zogenaamde "groene" weergave, een probleem dat OLED-schermen kan teisteren. Een schermtechnologie die we ook terugvinden op Nothing Phone (1) en die blijkbaar niet vrijgesteld zou zijn van dit soort anomalie. De tweet van de gebruiker IronHrt, die op Twitter meerdere problemen met zijn toestel meldde, doet de ronde in de media.

Naast het beruchte "groene" display, toonde zijn apparaat van Nothing Phone (1) ook de zijkant in de andere, zoals het verschijnen van condensatie onder het achterste glas rond de camera. Een fenomeen dat kan afhangen van de thermische schok die wordt veroorzaakt door de temperatuurstijging van de fotografische module bij langdurig gebruik.

Alsof dit nog niet genoeg was, is er ook nog een ander probleem opgetreden, namelijk meerdere dode pixels rond de geperforeerde selfiecamera.

Zoals verwacht, is het "groene" display een probleem dat helaas veel fabrikanten hebben: het gebeurde met Samsung e Apple, maar ook Xiaomi (1, 2) en OnePlus (1, 2) en treft zeker ook anderen. Dat gezegd hebbende, is het aannemelijk dat sommige vroege units problemen hebben - het overkomt grote bedrijven, laat staan ​​een startup.

Echter, gegrepen door nieuwsgierigheid, besloot ik de situatie te onderzoeken en ik merkte dat er onder de berichten op Twitter er een uit Italië was, namelijk van Valerio M. (die ik bedank voor het verstrekken van verdere details).

Volgens zijn beweringen, weergaveproblemen zouden niet beperkt blijven tot slechts één eenheid. Maak gewoon een ritje op Twitter of de Telegram-groep Niets Telefoon (1) Wereldwijd om te beseffen dat er verschillende mislukte eenheden zijn. Volgens wat Valerio in de verschillende Telegram-groepen zag, "3 eenheden van Nothing Phone (1) van de 4 die in Italië zijn aangekomen, hebben "groene" weergaveproblemen en zijn ingebrand". Hier zijn enkele voorbeelden:

Op dit punt nam Valerio (die de smartphone had gereserveerd) via e-mail contact op met de niets-hulp, maar na 3 dagen heeft hij nog geen antwoord ontvangen; het ging anders met de telefonische assistentie (alleen in het Engels, omdat het Europees is en niet Italiaans), die antwoordde maar verklaarde dat een mogelijke vervanging complex zou zijn, omdat er maar weinig eenheden beschikbaar zijn en de timing extreem lang. Ook volgens Valerio zouden andere gebruikers soortgelijke problemen hebben gehad met de after-sales service, met uitblijvende reacties of verlengde tijdlijnen.

Tot slot willen we onderstrepen dat het voorlopig nog als een beperkt probleem moet worden beschouwd, ook al is Nothing Phone (1) vrijgegeven aan een kleine kring van gebruikers. We zullen moeten wachten op de bredere verspreiding ervan om een ​​vollediger beeld van de situatie te krijgen. Als er updates zijn, van de community of het bedrijf, zullen we niet nalaten deze aan dit artikel toe te voegen.

De problemen blijven | Update 27/07

Er zijn bijna twee weken verstreken sinds de eerste berichten, maar het lijkt erop dat de kwaliteitsproblemen van Nothing Phone (1) daar niet zijn geëindigd. Daar staat tegenover dat steeds meer mensen de smartphone ontvangen, waardoor het aannemelijk is dat het percentage gevonden gebreken toeneemt.

Sommige gebruikers melden bijvoorbeeld: problemen met de uitlijning van interne componenten, op een afwijkende manier gerangschikt en niet symmetrisch zoals je zou verwachten. Dit probleem lijkt vooral van invloed te zijn op de achterste kabel met het Nothing-logo, maar voor sommigen wordt ook de LED-flitser beïnvloed. Het lijken geen problemen te zijn die de werking van de smartphone beïnvloeden, maar eerder een esthetisch defect (maar niet te verwaarlozen).

Deze problemen kunnen worden toegeschreven aan de Indiase toeleveringsketen, aangezien Nothing Phone (1) de in India verkochte eenheden lokaal produceert om de productiekosten te verlagen.

Er is echter geen gebrek aan verdere rapporten (ook uit Italië) die spreken van smartphones komen bekrast aan, zelfs nadat deze in gebruik is vervangen. Kortom, voorlopig lijkt het erop dat de problemen in de kwaliteitscontrole door Nothing geen teken van afname vertonen.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.