Xiaomi 12S Ultra en de leugen van 1 "camera's"

xiaomi 12s ultra leugen-sensoren 1

In het moderne panorama van smartphones, in het bijzonder cameratelefoons, Xiaomi 12S Ultra hij wist veel aandacht te trekken dankzij een eersteklas camera. Het is niet alleen de eerste Xiaomi-smartphone die de samenwerking met Leica, maar het is ook (bijna) de eerste die pronkt met de gloednieuwe Sony IMX989. Dus vandaag wil ik het met jullie hebben over camera's, specificaties maar ook over verkoop en vooral leugens.

Xiaomi 12S Ultra, camera's en hype: heeft het zin om over 1 -sensoren te praten?

YouTube-speler

Terugkerend naar de geschiedenis van telefoons met 1 ″ camera's, moeten we teruggaan naar 2014Wanneer Panasonic creëerde de Lumix CM1, praktisch een camera met Android: Leica-optica, ondersteuning voor externe lenzen, handmatige bediening en, voor het eerst, een Sony 20 MP 1 -sensor.

panasonic lumix dmc-cm1

Na 2014 de leegte: niemand durft hetzelfde te doen, dus laten we een sprongetje maken naar 2021, wanneer Sharp de eerste echte smartphone maakt met een 1″ camera.

scherpe aquos r6

Een Sharp Aquos R6 gemaakt in samenwerking met Leica, tot het punt dat het ook wordt omgedoopt tot Leitz-telefoon 1, een smartphone van het merk Leica die meer is ontworpen als een reclamemedium dan als een echt product.

leitz telefoon 1

Alsof dat nog niet genoeg is, steekt Leica ook de hand op de volgende Sharp Aquos R7...

scherpe aquos r7

... maar vooral op Xiaomi 12S Ultra, wat van dit alles de eerste echte mainstream-smartphone is met een 1 -camera.

Sommigen betwisten het ontbreken van de Sony Xperia PRO-i, maar de waarheid is dat Sony een 1 -sensor heeft gebruikt (dezelfde als camera's zoals de RX100) maar deze heeft bijgesneden, dat wil zeggen, in plaats van het volledige 20 MP-oppervlak te gebruiken, gebruikt het slechts 12 MP. Die van Sharp en Xiaomi zijn dus de enigen met een 1″ camera... Maar wat als ik je zou vertellen dat dit 1 "camera-ding allemaal een leugen is"?

Xiaomi 12S Ultra

Een leugen die zijn wortels heeft in het verleden van de technologie

Allereerst, als 1 " komt overeen met 25,4 mm, betekent dit dat een 1 -sensor 25,4 mm moet meten, of deze nu horizontaal, verticaal of diagonaal is (meestal wordt de diagonaal als referentie gebruikt). Maar als je een 1 smartphonesensor zoals de Sony IMX989 neemt, blijkt die diagonaal 0,52 ″, 0,35 en 0,63 te meten. Dus hoe gebruiken Xiaomi, Sony en Sharp zulke sensoren, bel ze vanaf 1″ en komen ze ermee weg?

1 inch-sensor

Hoewel we het hebben over smartphones, d.w.z. de nieuwste generatie technische producten, spelen deze bedrijven op een terminologie die stamt uit het begin van de eerste camera's. Net zoals er vóór digitale camera's analoge camera's waren, waren er vóór digitale camera's analoge camera's. Ze werden genoemd schieten buizen en in hen was een kathodestraalbuis die het door de lens vastgelegde beeld omzet in elektriciteit, die vervolgens werd verzonden en weer omgezet in een beeld in de beeldbuizen van tv's. Raad eens hoeveel de diameter van die camerabuizen heeft gemeten? Dat klopt, slechts 1 , maar wacht: want in werkelijkheid was de interne component die het beeld daadwerkelijk heeft vastgelegd ... 0,63 ″.

Zoals je misschien al geraden hebt, grenst de gehanteerde redenering aan het absurde: bedrijven kunnen beweren dat een 0,63 -sensor 1 is, omdat er een hypothetische 1 ″-camera voor nodig zou zijn om deze te bevatten. Ja, dat lees je goed. En nee, er is geen echte reden om deze terminologie te blijven gebruiken: het is gewoon al tientallen jaren gebruikelijk en teruggaan zou betekenen dat een systeem kapot gaat dat al te lang aan de gang is.

En let wel, deze truc geldt niet alleen voor Xiaomi, Sharp, Sony of wie dan ook: elke fabrikant van smartphones, camera's, camcorders en elk object met een digitale sensor gebruikt deze truc. Bijvoorbeeld DJI Mavic Air 2S, Sony RX100, Insta360 One R: drie verschillende producten maar alle 3 met een 1 "sensor die eigenlijk geen 1 is". Onder andere deze truc "hit" ook kathodestraalbuis-tv's: ken je die oude 32" tv die je in je woonkamer had? Hier waren die 32 in werkelijkheid "de diagonaal van de hele tv, niet van het scherm dat in plaats daarvan ongeveer 28 was". Een probleem dat zich niet voordoet bij moderne tv's, die geen kathodestraalbuis hebben en waarbij 55" overeenkomt met een 55" scherm.

dji mavic air 2s sony rx100 insta360 one rs

Tot slot: is het onjuist om te zeggen dat de Xiaomi 12S Ultra-camera 1 ″ is? Geometrisch gezien wel, maar aangezien het een veelvoorkomende leugen is, niet echt. Laten we bijvoorbeeld Samsung Galaxy S22 Ultra en Xiaomi 12S Ultra nemen: de eerste heeft een 0,75 "sensor en de tweede 1", maar de echte diagonalen zijn 0.47 en 0,63". Xiaomi heeft echter een sensor die nog steeds groter is dan + 25 °, zowel met behulp van de valse als echte metingen. Het echte probleem zou zijn als Samsung de echte grootte zou gebruiken en Xiaomi de nep, omdat in dit geval de camera van Xiaomi veel geavanceerder zou lijken dan hij in werkelijkheid zou zijn.

Kortom, dit alles verklaart het om u eraan te herinneren altijd aandacht te besteden aan de terminologieën, cijfers en specificaties die worden opgepompt, omdat ze een waarheid kunnen verbergen die anders is dan u zou willen geloven.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.