Italië en Intel: de chipproductieovereenkomst is bijna rond

intel italië

Het lijkt bijna toeval dat het nieuws van de onderhandeling tussen Italië en Intel je arriveert een paar uur verderop uit mijn redactie op chip crisis. Het tekort aan halfgeleiders vertoont geen tekenen van afname, in een productiecontext waarin tal van toeleveringsketens nog steeds lijden, zelfs de papiermarkt (maar dat is een andere zaak). Wat chips betreft, verslechterde de situatie toen fabrieken en fabrieken sloten of zwaar vertraagden vanwege de lockdown. In die maanden werden miljoenen mensen opgesloten in hun huizen en herontdekten ze de noodzaak om pc's, notebooks, tablets en consoles te kopen, of ze nu voor werk of voor thuisentertainment waren. Deze tweedeling tussen vraag en aanbod heeft ertoe geleid dat wereldwijde chipmakers moeite hebben om aan de vraag naar chips te voldoen.

Als we de VS en Azië buiten beschouwing laten, binnen de grenzen van:Europa we vinden een aantal chipsetfabrieken. Met name in Duitsland (21), het Verenigd Koninkrijk (13) en Frankrijk (7), maar ook in Italië. Ik verwijs naar de fabriek van het Chinese Wuxi Xichanweixin in Avezzano, evenals de 3 fabrieken van de Italiaans-Franse STMicroelectronics in die van Agrate en Catania. Aan deze 4 fabrieken zouden er meer kunnen worden toegevoegd en met een strategisch belang van een bepaald niveau, aangezien we het over Intel hebben.

05 / 08 update: nieuwe geruchten vertellen ons hoe de onderhandelingen tussen Intel en Italië klaar zouden zijn om positief te eindigen. Vind alle details aan het einde van het artikel.

Italië onderhandelt met Intel over de productie van chipsets van eigen bodem

Het is niet de eerste keer dat een toonaangevende chipmaker naar Europa kijkt voor de uitbreiding van hun bedrijf, zoals in De recente zaak van Qualcomm. Maar in deze ronde zou Italië nauw betrokken zijn, wat er een zou zijn geweest voorgesteld door 4 miljard euro om Intel te overtuigen om de productie naar ons land uit te breiden. Maar op basis van het akkoord met de chipmaker kan het cijfer ook oplopen tot 8 miljard. De wil van de Italiaanse regering zou zijn om publiek geld te investeren in de onderhandelingen en Intel gunstige voorwaarden te bieden op het gebied van energie- en arbeidskosten. De minister van economische ontwikkeling Giancarlo Giorgetti zelf bevestigde deze indiscretie.

Als je je afvraagt ​​waar Intel zou kunnen openen, spreken de hypothesen tot het Mirafiori-gebied van Torino, waar de auto-industrie Stellantis (FIAT) is gevestigd, of van Catania, waar de eerder genoemde chipmaker STMicroelectronics al is gevestigd. Interessant is dat de Italiaanse fabriek gebruik zou maken van een innovatief verpakkingssysteem, waarmee het mogelijk zou zijn om met nieuwe technologieën chips van meerdere fabrikanten aan elkaar te koppelen. Een technologie die Intel al gebruikt, maar alleen in de VS, en waarmee het nieuwe klanten zou kunnen aantrekken, zoals in het geval van Amazon's cloud computing-divisie.

intel fabriek

Volgens een bron dicht bij het verhaal, "de regering bereidt een zeer gedetailleerd bod voor met als doel om tegen het einde van het jaar een akkoord te sluiten. De gesprekken met Intel zijn in een vergevorderd stadium. Er is nog steeds geen overeenstemming, maar als de regering hard werkt, heeft ze een goede kans om de fabriek naar Italië te halen". Een succesvolle afronding van de onderhandelingen met Intel zou ook een weerslag hebben op de Italiaanse arbeidsmarkt, waardoor meer dan 1.000 banen. Premier Mario Draghi sprak ook over de halfgeleidercrisis, met als doel de productie te verhogen en het doel van 20% van de wereldproductie in 2030 te bereiken.

Maar Intel's uitbreidingsplan zou ook betrekking hebben op andere delen van Europa, voornamelijk de bouw van een megachipfabriek in Dresden, Duitsland. Frankrijk zou ook op het spel staan, maar het lijkt erop dat Duitsland het uitverkoren land van Intel zal zijn. De bouw van nieuwe fabrieken zou Intel in staat stellen de productiecapaciteit te vergroten en de crisis in de sector te compenseren. Het moet gezegd dat zo'n fabriek jaren nodig heeft voordat hij gebouwd en actief is, dus hij kon de crisis niet meteen compenseren.

De onderhandelingen gaan door | Update 24/12

Volgens bronnen die door Reuters zijn gemeld, gaan de onderhandelingen om de Intel-fabrieken naar Italië te halen door. Zoals eerder verwacht, zou het plan voorzien in een investering die zou oplopen tot: 8 miljard. Bijna 10% van de 80 miljard die Intel de komende 10 jaar in Europa zou willen investeren om toekomstige crises te compenseren. Dit is wat de chipmaker zei: "We zijn bemoedigd door de talrijke mogelijkheden om de digitale agenda van de EU en de ambities voor halfgeleiders voor 2030 te ondersteunen. Hoewel de lopende onderhandelingen aan de gang zijn en vertrouwelijk zijn, zijn we van plan om zo snel mogelijk een aankondiging te doen'.

Intel CEO Pat Gelsinger ontmoette Mario Draghi om de overeenkomst te bespreken: met name Italië wil alle details over banen en energiekosten schetsen. In de eerste maanden van 2022 zullen we het er waarschijnlijk nog wel eens over hebben.

De deal is bijna klaar | Update 05/08

Al maanden praten we over de overeenkomst tussen Intel en Italië, met ons land dat klaar zou zijn om een ​​nieuwe chipfabriek te huisvesten. Maanden na de eerste geruchten is het weer de beurt aan Reuters om bronnen te melden volgens welke de partijen zouden dicht bij het sluiten van de deal zijn. Een overeenkomst die zou voorzien in een investering van 5 miljard dollar door Intel voor de bouw van deze fabriek, voor een totaal van 88 miljard geïnvesteerd in Europa. Van deze 5 miljard zou de Italiaanse regering bereid zijn tot 40% van de totale uitgaven te financieren. Er wordt gesproken over eind augustus als de nuttige periode voor het sluiten van de overeenkomst, met het oog op de verkiezingen van 25 september voor de verkiezing van de post-Draghi-regering.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.