China wordt onafhankelijker in chips dankzij SMIC

smikkel

Vooral in deze uren, het verhaal dat tegenstellingen ziet China, Taiwan e Verenigde Staten het is levendiger dan ooit, ook en vooral voor de chip oorlog. Zoals ik je heb uitgelegd in deze redactionele video, als China zijn druk op het eiland Formosa opvoert, is dat precies vanwege de technische onafhankelijkheid die het probeert te bereiken. Momenteel is het Taiwanees TSMC het toonaangevende bedrijf in de productie van chips, vooral de meest geavanceerde die we vinden op smartphones, tablets en pc's. Er is een Chinees alternatief dat reageert op de naam van SMIC maar waarvan tot nu toe niet is gebleken dat het op het niveau staat van de Taiwanese tegenhanger, die technologisch geavanceerder is. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Chinese chipmaker onverwacht vooruitgang boekt in zijn technologische evolutie.

SMIC bereikt 7nm-productieproces: een mijlpaal voor de chiponafhankelijkheid van China

YouTube-speler

Volgens de TechInsights-onderzoekers zou SMIC erin geslaagd zijn om de productieproces bij 7 nm. Dit is niet het meest geavanceerde, aangezien TSMC en Samsung 6, 5 en 4nm-oplossingen op de markt hebben en al werken aan toekomstige 3nm-chips. Maar aangezien er tot een paar maanden geleden sprake was van een SMIC die niet verder kon dan 10 nm (en die van zijn 7 nm we hadden elkaar jaren niet gesproken), wordt de situatie anders. De ontdekking werd gedaan door SMIC-chips te analyseren die aanwezig zijn in sommige ASIC-machines voor cryptocurrency-mining.

smic 7 nm

Als SMIC in staat lijkt te zijn om zijn eerste 7nm-chips te printen en op de markt te brengen, dan is dat dankzij DUV-machines (Deep Ultraviolet), noodzakelijk voor het lithografisch printen van dergelijke microchips. Een sterke bijdrage kwam van het team van 2.000 medewerkers onder leiding van de co-CEO Liang Mong-lied, controversiële persoonlijkheid van de halfgeleidersector, beschuldigd van het doorgeven van zijn knowhow eerst van Samsung aan TSMC en uiteindelijk van TSMC aan SMIC.

Ondanks een schijnbaar opmerkelijke mijlpaal voor SMIC, zijn er mensen die twijfels hebben over de daadwerkelijke verkoopbaarheid van chips gemaakt met DUV-systemen, minder geavanceerd dan die EUV (Extreme Ultraviolet) die door TSMC en Samsung worden gebruikt. Zoals Woz Ahmed, voormalig CSO van Imagination Technologies, zei, "de productielimiet van 7nm DUV-chips kan resulteren in minder dan uitzonderlijke opbrengsten en prestaties". Zonder er rekening mee te houden dat twee 7 nm-chips kwalitatief kunnen variëren, met name in de werkelijke dichtheid van de transistors en dus in het uitgedrukte vermogen.

Ondertussen staat de Verenigde Staten niet toe: in 2020 kwam SMIC ingevoegd in de entiteitenlijst door de Trump-regering trof Huawei en ZTE hetzelfde lot. Het is niet verrassend dat er geruchten zijn over hoe de evolutie van SMIC zou kunnen red de mobiele divisie van Huawei, waardoor het weer in staat is om geavanceerde chips te produceren. Het Amerikaanse verbod verhindert echter dat het die EUV-machines koopt van het Nederlandse ASML, die nodig zijn om die chips op 7nm of lager te maken die de komende jaren de standaard zullen worden.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.