DJI-apps verdwenen uit de Play Store: de schuld van het verbod?

dji app verbod play store

Als je een van hun drones of cardanische ophangingen bezit, is het je misschien opgevallen dat de DJI-app Sono verdwijnen uit de Play Store. Persoonlijk merkte ik het een paar dagen geleden: met het oog op de opnames tijdens een concert dat ik die avond zou hebben gedaan, neem ik mijn Ronin RSC 2, ik open de app om de kalibratie uit te voeren, maar de app werkt niet en crasht zonder zelfs beginnend. Ik verwijder het instinctief om het opnieuw te installeren vanuit de Play Store, maar wanneer ik probeer te zoeken naar de app in de Google Store, realiseer ik me dat het er niet is. En net als de DJI Ronin-app zijn er geen andere: DJI Fly, Mimo, Pilot, Virtual Flight, GO enzovoort. Dus mijn eerste gedachte ging eind 2020 meteen terug in de tijd, toen de VS besloten om DJI te verbieden in het kielzog van wat er is gebeurd met Huawei en ZTE; in werkelijkheid is de situatie veel complexer dan dat.

DJI-apps zijn niet meer beschikbaar in de Google Play Store: technische of beveiligingsproblemen?

Laten we allereerst beginnen met wat we officieel weten: wat het bedrijf beweert, is dat de DJI-apps niet langer beschikbaar zijn in de Play Store voor een "verandering van compatibiliteitsstrategie"Tussen beide partijen.

Een antwoord dat op zich niet veel verheldert, maar dat voor sommigen verband zou kunnen houden met de overschakelen van APK naar AAB in de Play Store, de nieuwe standaard die Google in 2021 officieel heeft gemaakt. Ontwikkelaars die nieuwe apps willen publiceren in de Android store zullen hun apps moeten compileren in AAB (Android App Bundle) formaat in plaats van APK (Android Package). Afgezien van de verschillen tussen de twee standaarden en de gerelateerde technische details, gaat het gerucht dat het SDK-platform dat door DJI wordt gebruikt voor de ontwikkeling van zijn apps een bug heeft waardoor het niet in AAB-formaat kan worden gecompileerd. Het is echter moeilijk te geloven dat een gigant als DJI niet de middelen heeft om een ​​dergelijk probleem op te lossen, ook al is er meer dan een jaar verstreken en zijn de apps nog niet beschikbaar. Verder lijkt de verplichting om over te stappen van APK naar AAB alleen nieuwe apps te betreffen en niet diegene die al in de Play Store aanwezig waren.

dji mini 3 pro drone quadcopter technische specificaties prijs

Een andere hypothese betreft vermeende problemi di sicurezza dat zou DJI-apps teisteren en Google pushen om ze uit de Play Store te verwijderen. Sinds 2017, hebben de Amerikaanse autoriteiten hun hoede opgeworpen tegen de dronefabrikant, die wordt beschuldigd van het illegaal verzamelen van gegevens en afbeeldingen en het verzenden ervan naar bedrijven in China, en het schenden van het beleid van de Google- en Apple-winkels. Maar zelfs in dit geval klopt het niet: als de DJI-apps een echt westernverbod zouden zijn, wordt niet uitgelegd waarom ze nog steeds beschikbaar zijn op deApp Store (en deels ook op Galaxy Store) en niet in de Google Store.

Zoals je zult begrijpen, is het daarom moeilijk om de situatie te ontcijferen en te begrijpen wat de echte redenen zijn waarom de DJI-apps niet langer beschikbaar zijn in de Play Store. Wat we je op dit moment kunnen vertellen is dat APK-bestanden kunnen worden gedownload van de officiële website; niet de beste keuze, ook omdat sommige zakelijke smartphones de installatie van apps van andere bronnen dan de Play Store blokkeren, maar momenteel de enige die beschikbaar is.

Download DJI-apps van de officiële site

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.