De Xiaomi EV-auto laat zich zien: de uitdaging voor Tesla begint (video)

xiaomi auto ev

Sinds de eerste officiële aankondiging zijn nieuws en speculaties over het betrokken project niet gestopt Xiaomi bij het maken van zijn première auto elettrica. China heeft laten zien dat het zijn spieren kan buigen als het gaat om de EV-markt, met realiteiten zoals: BYD, Xpeng en NIO die zich ook snel uitbreiden in Europa; onder andere hetzelfde NIO heeft bevestigd dat het bezig is met zijn eerste smartphone, een topklasse die het risico loopt te concurreren met Xiaomi. Terugkerend naar de wereld van vier wielen, werd gisteren de jaarlijkse conferentie van Lei Jun gehouden, die de bal nam om aan het publiek te onthullen alle laatste updates over dit autoproject.

Het evenement van gisteren was op zijn zachtst gezegd poco vol nieuws, tussen Xiaomi MIX Vouw 2, Pad 5 Pro 12.4, Bekijk S1 Pro, Knoppen 4 Pro en zelfs een humanoïde robot die niet anders kan dan onthouden - kijk ernaar - Tesla Bot. We herinneren ons dat een ontmoeting tussen Lei Jun en Elon Musk eigenlijk al in 2013 plaatsvond. En te midden van al deze presentaties liet Lei Jun ons weten hoe het onderzoek, de ontwikkeling en het ontwerpwerk van de automobielafdeling van Xiaomi .

Lei Jun onthult het laatste nieuws over Xiaomi's eerste EV-autoproject

Het is 500 dagen geleden sinds Xiaomi zijn intrede in de EV-sector officieel maakte en sindsdien heeft het een team van meer dan 500 medewerkers opgebouwd (meer dan 600 tegen het einde van het jaar), met een plan dat bijna 500.000 miljoen dollar aan investeringen omvat. in de eerste fase en in totaal 10 miljard in de komende 10 jaar. Tijdens deze beginfase test Xiaomi ongeveer 140 testauto's op de weg, waarmee de gebruikelijke tests worden uitgevoerd. Het onderzoeks- en ontwikkelingswerk wordt uitgevoerd in samenwerking met de andere divisies van Xiaomi, waaronder Xiaomi AI Lab, XiaoAI AI Assistant Team en Smartphone Camera Team. Het doel is op zijn zachtst gezegd poco ambitieus: worden leider in de EV-sector in 2024, mede dankzij de overname (verleden en toekomst) van bedrijven in de sector.

Tijdens de conferentie van gisteren sprak Lei Jun niet alleen over cijfers, maar ging hij verder en toonde hij de eerste prototype van Xiaomi elektrische auto (de afgelopen weken al gezien). We zullen niet veel aandacht besteden aan het analyseren ervan, aangezien een prototype zowel extern als intern zal veranderen. Het is echter duidelijk dat voor een bedrijf als Xiaomi het technologische aspect op de eerste plaats staat, en in feite zien we in het midden van het dashboard een groot scherm voor interactie met het infotainmentsysteem.

Maar juist als prototype heeft Xiaomi zich niet op deze aspecten gefocust, maar heeft het gebruik gemaakt van de schijnwerpers om te laten zien wat het is autonoom rijsysteem in eigen beheer ontwikkeld. Het systeem heet Xiaomi Pilot-technologie, maar voorlopig zijn er weinig details: we weten niet welke en hoeveel sensoren het zal hebben. In de demo laat Xiaomi's EV-auto zien dat hij verschillende situaties kan benaderen, waaronder U-bochten, complexe kruispunten, rotondes, voetgangersoversteekplaatsen, het omzeilen van kapotte voertuigen enzovoort.

Daarnaast sprak Lei Jun ook over autonoom parkeren, met de auto die van de parkeerplaats naar de eigenaar kan en terug en een automatisch laadsysteem met robotarm. Dit resultaat was mogelijk dankzij het eerder genoemde team, bestaande uit experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, microchips, software-algoritmen, gegevensverwerking, enzovoort.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.
Eren