Universeel snelladen is een realiteit: vaarwel eigen opladers

Universal Fast Charging Standaard huawei oppo vivo Xiaomi

Gisteren pas gecertificeerd OPPO Reno 9, een smartphone uitgerust met een technologie die nog nooit eerder is vertoond: de Universeel snel opladen Specificaties, voor ons Italianen "universeel snelladen". En na een paar uur twijfelen nu de standaard UFC-extensie wordt officieel gepresenteerd tijdens het evenement van de China Communications Standards Association. Een evenement waaraan ook China's toonaangevende smartphonefabrikanten deelnamen, dus laten we eens kijken wat het is en wat er vanaf nu zal veranderen.

We kunnen de smartphonemarkt in tweeën splitsen: aan de ene kant de "westerse" Apple en Samsung, aan de andere kant de Chinese merken Xiaomi, OPPO, vivo e Huawei. In het geval van de eerste groep hebben we het over bijzonder conservatieve smartphones als het gaat om snelladen: iPhone 14 Pro Max laadt op met maximaal 27W, terwijl Samsung Galaxy S22 Ultra zichzelf naar 45W pusht. De echte records zijn te vinden op het Chinese front, waar de verschillende genoemde merken hebben geïnvesteerd in steeds snellere oplaadtechnologieën.

Universeel snelladen wordt realiteit: hier is de aankondiging uit China

Bijvoorbeeld OPPO, die in zijn geschiedenis een VOOC-standaard heeft gecreëerd die een voorloper is geweest van de laadstandaarden die we vandaag kennen, zelfs zo ver als 240W. Laat staan Xiaomi, die zich voorbereidt op de lancering van zijn eerste smartphone met 210 W opladen. Het is niet ver achter vivo, dan bij de serie X80 e X vouwen lanceerde het opladen op 80W; en ondanks de moeilijkheden van het Amerikaanse verbod, blijft Huawei ook zijn technologieën verbeteren, met een Mate 50 kan opladen met 66 W en draadloos met 50 W.

Maar er is een probleem: elk van deze fabrikanten gebruikt gepatenteerde technologieën. Dit betekent bijvoorbeeld dat als u een Xiaomi-oplader van 120 W probeert te gebruiken op een vivo die laadt op 80W, er wordt niet gezegd dat deze laatste daadwerkelijk kan opladen met 80W. Om temperatuur- en veiligheidsproblemen te voorkomen, heeft elke smartphone een oplaadsysteem dat de aangesloten oplader kan herkennen, zodat het maximale vermogen alleen wordt doorgegeven wanneer een compatibele oplader wordt gedetecteerd. En dit botst met de wens om meer te maken duurzame de markt: want als ik een smartphone koop en er zit geen oplader in het pakket, dan bestaat het risico dat ik een oplader moet kopen om snel te kunnen opladen, waardoor de "groene" inspanning wordt geëlimineerd.

xiaomi hypercharge 200w

Dit brengt ons bij het presentatie-event van de Universeel snel opladen Specificaties, bedacht door de Chinese instelling in samenwerking met bedrijven zoals Huawei, Xiaomi, OPPO e vivo, naast de gerelateerde submerken POCO, redmi, Lindahl, OnePlus e iQOO. Deze nieuwe technologie is bedacht met vijf aspecten in gedachten:

  • snellaadoplossingen verbeteren en uitbreiden naar andere sectoren
  • zet propriëtaire standaarden om in universele
  • de voortgang van internationale standaardisatie volgen
  • push voor meer en meer bedrijven om het te adopteren
  • certificeringen verbeteren

Met dit nieuwe universele snelladen zullen zelfs Chinese merken daarom kunnen vertrouwen op verwisselbare opladers die het laadvermogen niet opofferen. Voorlopig de standaard UFC-extensie zal een maximaal vermogen hebben van 40W voor de eerste fase, met de tweede als doel om te stijgen tot 65W. Het zal nog wel even duren voordat hij de 100W overschrijdt, maar het is zeker een stap in de richting van echt universeel snelladen.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.