De botsing tussen Huawei en de VS, goed uitgelegd

huawei versus de VS

Sinds wanneer Verenigde Staten zij hebben verboden Huawei, is de media-aandacht van het westerse publiek veranderd in een spotlight op het Chinese bedrijf. Als het eerder in de ogen van velen verscheen als een onstuitbare technologiegigant, zelfs meer dan Apple en Samsung, duurde het slechts een paar jaar voordat Huawei bijna een vervaagde herinnering werd in de hoofden van het grote publiek. Van het worden beschouwd als het snelst groeiende technologiemerk ter wereld, is het tegenwoordig een merk waar we steeds minder over horen, zo niet voor niet bepaald positief nieuws.

plot a geschiedenis helpen te begrijpen waarom we in deze situatie zijn beland, is geen gemakkelijke taak. Allereerst omdat we het hebben over een bedrijf, Huawei, opgericht in 1987: niet veel, maar we weten heel goed dat 34 jaar op technologisch gebied een eeuwigheid kan zijn. En dan omdat Huawei een van de bedrijven is die het meest vertegenwoordigt China, een land waarmee de Verenigde Staten al tientallen jaren zeer complexe en wisselende relaties hebben.

huawei donald troef xi jinping

In die zin betekent het omgaan met de problemen van Huawei onvermijdelijk ook praten erover botsing tussen de VS en China; aan de andere kant, zoals je later zult lezen, houden bedrijven als ZTE, DJI, SMIC, Hikvision en vele anderen in deze botsing gezelschap met Huawei. Behalve dat het een complexe botsing is, gaat die tussen de VS en China ook door hun respectieve geallieerde landen. Het doel van dit artikel is om je er een te geven overzicht zo compleet mogelijk van de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden vanaf de oprichting van Huawei tot vandaag.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Waarom blokkeert de VS Huawei? De grote angst van het Westen

Ren Zhengfei: één man, zoveel twijfels

Om over de botsing tussen de VS en Huawei te praten, moet men noodzakelijkerwijs beginnen met Ren Zhengfei, degene die in 1987 besloot de hoofdpersoon van dit verhaal te stichten. Omdat de twijfels die rond Huawei hangen al voor zijn geboorte beginnen, of in 1974, toen een jonge en pas afgestudeerde in civiele techniek Ren werd opgeroepen voor het leger. Hij en andere afgestudeerden kregen de opdracht om een ​​textielfabriek te bouwen vanwege het gebrek aan stoffen in die tijd; hij werd toen ontslagen als gevolg van de vermindering van het militaire korps, en vanaf dat moment begon zijn ondernemerscarrière.

huawei ren zhengfei

Dit zegt Ren Zhengfei. Anders is de versie van de Amerikaanse politici, die hem zien als een beslist meer individu verbonden met het Chinese leger dan hij zou willen passeren. Een rapport van het American House identificeert Ren als voormalig directeur van de Information Engineering Academy van de Generale Stafafdeling, en zou de rol van hooggeplaatste inlichtingenofficier van het Volksbevrijdingsleger zijn gaan dekken. Een positie die hem bevoordeeld zou hebben tegenover de Chinese regering en haar militaire apparaat, met verwijzingen naar de zogenaamde Digitale Driehoek bestaande uit Chinese technologiebedrijven, staatsbedrijven R&D-instituten en het leger; intern zouden bedrijven zoals Huawei China helpen bij militaire vooruitgang op gebieden zoals glasvezel, radio, encryptie en satelliettechnologieën. De hypothese zou dan vorm krijgen dat de vooruitgang van Huawei zou zijn vergemakkelijkt door de oprichting van technologieën voor tweeërlei gebruik, civiel en militair.

Michele Ren Zhengfei

Wie is de eigenaar van Huawei?

Meer dan eens is er op het internet een debat geweest over het daadwerkelijke eigendom van Huawei, vanwege de controle die China zou uitoefenen over de bedrijven in het land. Op Officiële site, Huawei merkt op dat het een particulier en onafhankelijk bedrijf is, dat er geen overheidscontrole is en dat het eigendom voor de1,14% van Ren Zhengfei en voor de rest 98,86% van het aandelenbezitprogramma voor werknemers. Deze holding, die sinds haar oprichting is opgericht, maakt van elke Huawei-medewerker ook een aandeelhouder en kiezer van sommige delen van het management. Deze dynamiek riep meteen argwaan op, aangezien er geen constante controle was die een beursgenoteerd bedrijf zou hebben, aangezien Huawei dat niet is.

In dit opzicht was het in 2019: een paper gepubliceerd met verschillende twijfels over het onderwerp, uitgaande van het feit dat het bovengenoemde eigendom niet zou verwijzen naar Huawei Technologies, dat is de primaire divisie van het bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van producten en technologieën, maar naar Huawei Investment & Holding. Er wordt gespecificeerd dat Huawei-werknemers vanaf 2001 aandeelhouders zouden zijn, maar zij zouden houders zijn van virtuele aandelen, waaruit ze winst zouden kunnen halen, maar zonder beslissingsbevoegdheid. Er wordt ook opgemerkt dat Huawei Investment & Holding momenteel de enige aandeelhouder van Huawei Technologies en Ren Zhengfei de enige menselijke aandeelhouder van de Huawei-groep zou zijn, waardoor hij macht zou krijgen over de raad van bestuur.

Wat het nog ingewikkelder maakt, is het feit dat er geen openbare documenten op zouden staan Huawei Investment & Holding, waardoor het niet in staat is om officieel zijn rol in bedrijfseigendom te begrijpen. Als het eigenlijk een vakbondsorganisatie is, kunnen haar managers volgens de Chinese wetten alleen door de hogere sferen worden aangesteld, gelet op het gebrek aan macht van de werknemers. En aangezien de Chinese vakbonden wettelijk verbonden zijn met deACFTU-extensie (All-China Federation of Trade Unions), d.w.z. in het nationale vakbondscentrum van de partij, zou Huawei Investment & Holding van kracht zijn staat gecontroleerd.

huawei twijfelt aan eigendom

Het belang van Huawei voor China

Het verhaal van Huawei begint officieel op 15 september 1987, wanneer Ren Zhengfei besluit zijn eigen bedrijf op te richten en de telecommunicatiemarkt te betreden. Zijn bedrijfsmodel begon als importeur van telefooncomponenten, voornamelijk PBX-switches, uit Hong Kong en wederverkoper voor China; Op deze schakelaars werd reverse-engineering uitgevoerd, die in 1993 arriveerde met de C & C08, destijds de krachtigste telefoonschakelaar in China. Een mijlpaal die de aandacht van de overheid trok: samen met wat we zouden kennen als ZTE, nam hij deel aan de bouw van China's nationale en militaire telefooninfrastructuur.

Ren Zhengfei zegt dat het startkapitaal van Huawei ongeveer $ 5.000 bedroeg, maar een rapport van de Wall Street Journal rapporten die het bedrijf in de loop der jaren heeft ontvangen staatsleningen en subsidies voor zoiets als 75 miljard, met buitengewoon lage, zo niet afwezige interesse van instellingen zoals China Development Bank en vooral Export-Import Bank of China. Huawei ontkende het ontvangen van dergelijke financiering, maar de banden met de regering begonnen steeds duidelijker te worden: in 1996 gaf China weg ondersteuningsbeleid aan binnenlandse telecommunicatiefabrikanten, namelijk Huawei en ZTE, door buitenlandse concurrenten uit te schakelen; beleid dat kritiek opriep van de internationale gemeenschap, waarvan ze China ervan beschuldigden dat gaf de voorkeur aan de toetreding van buitenlandse bedrijven alleen om ze te kunnen kopiëren en ze bij de eerste gelegenheid verdrijven.

In 1998 zou Huawei staatsleningen hebben gekregen van meer dan $ 500 miljoen, of 45% van de uitgaven van dat jaar; zoals hij zei Zhengfei, "we waren naïef om telecommunicatie als startbedrijf te kiezen, we waren niet voorbereid op zo'n sterke concurrentie, met rivaliserende bedrijven in het buitenland die miljarden waard zijn: als er geen regering was geweest, zouden we niet meer bestaan'.

Ook tegen het einde van de jaren 90, Huawei zou hebben gecreëerd joint venture met de staatstelecommunicatiebedrijven waarmee het samenwerkte, waaronder die van de regeringen van Shanghai, Sichuan, Chengdu, Shenyang en Anhui, die lege vennootschappen oprichten waarnaar ze geld kunnen overmaken en een voorkeursbehandeling kunnen krijgen voor de aankoop van haar producten.

huawei financiering

Ondanks al deze faciliteiten werd Huawei toch beschuldigd van belastingontduiking vanwege de slechte economische situatie waarin ze zich bevond, gered door de tussenkomst van de regering op dat moment. Verder is in eeninterview uit 2019, beweert de voormalige regeringssecretaris van Shenzhen, Li Youwei, te hebben voorgesteld aan Hui Xiaobing, voormalig president van Shenzhen Construction Bank, om te kijken naar een jonge Huawei, die meer dan $ 4 miljoen zou hebben geleend en steun van het ministerie van Wetenschap en Technologie.

In de afgelopen jaren heeft Huawei antwoordde hij op verschillende beschuldigingen van financiële steun van de Chinese overheid. Volgens de door het bedrijf gerapporteerde gegevens bedroegen de ontvangen subsidies tussen 2009 en 2018 slechts 0,3% van de totale omzet van Huawei (gelijk aan 514 miljard) en hebben ze bijna uitsluitend betrekking op stimulansen voor onderzoek en ontwikkeling.

huawei financiering

Dubbelzinnige relaties met de wereld

Het is 11 december 2001 wanneer China wordt lid van de Wereldhandelsorganisatie, het hele land openstellen voor de wereldmarkt en niet alleen beperkt tot het doen in de speciale economische zones. Deze stap maakte de weg vrij voor de internationale expansie van Chinese bedrijven zoals Huawei, maar deed de reeds bestaande Amerikaanse zorgen over de acties van de Chinese regering om haar eigen bedrijven onterecht te bevoordelen, weer oplaaien; onder deze verdachte acties zijn er ook tal van samenwerkingen met landen onderworpen aan sancties of in ieder geval in slechte betrekkingen met het Westen.

China treedt toe tot wereldhandelsorganisatie

Al in 2001 heeft Huawei werd beschuldigd om de Taliban-groep te hebben geholpen in Afghanistan, hen te voorzien van communicatiebewakingsapparatuur. Vervolgens hebben de Indiase autoriteiten Huawei vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In 2003, Huawei werd beschuldigd van het overtreden van de sancties tegenIrak, in de jaren dat het regime van Saddam Hoessein van kracht was. Het bedrijf zou het land apparaten hebben geleverd voor het Iraakse leger, waaronder een radar die stealth-bommenwerpers kan onderscheppen. Huawei bevestigt dat het in 1999 met projecten in Irak is begonnen, maar deze heeft opgegeven.

In 2006, uit enkele documenten die zijn gelekt door Wikileaks het lijkt erop dat Huawei oneerlijke praktijken zou hebben toegepast in Kenia; de toenmalige CEO van de Keniaanse operator Safaricom beschuldigde Huawei naar verluidt van slechte hulp en niet alle apparatuur die in het contract was vastgelegd, maar werd uiteindelijk door de overheid onder druk gezet om de betrekkingen met Huawei te herstellen. Bovendien zou de operator Telkom Kenya Huawei het contract voor het CDMA-netwerk hebben gegeven zonder een reguliere aanbesteding; naast de CEO van Safaricom zou ook de CEO van Telkom Kenya het zwijgen zijn opgelegd na kritiek op de hulp van het Chinese bedrijf.

In 2007 verscheen een rapport van Instituut voor Strategische Studies van het Amerikaanse leger laat zien hoe Huawei (en ZTE) oneerlijke handelspraktijken zouden hebben geïmplementeerd om klanten binnen te halen Argentinië. We praten over hoe het bedrijf "gevangen klanten“, Betaalde reizen naar China en economische geschenken aanbieden om vervolgens afpersingsstrategieën te implementeren. Of hoe klanten zoals de Argentijnse operator ANTEL in de "val van Huawei“: Nadat hij ze apparatuur had uitgeleend, zou hij ze aan het einde van de test hebben gedwongen om ervoor te betalen

In 2009 zou de Chinese regering Huawei hebben geholpen bij het sluiten van de deal voor een bewakingssysteem in Islamabad door de regering van de Pakistan leningen van meer dan $ 124 miljoen. Deze zouden zijn verstrekt door de Export-Import Bank of China, die afstand zou hebben gedaan van het grootste deel van het belang zolang Pakistan de opdracht rechtstreeks aan Huawei had gegeven en de traditionele inkoopfase zou overslaan. Van alle landen waarmee het samenwerkt, is Pakistan degene die de meeste overeenkomsten heeft ondertekend om Huawei-bewakingssystemen te bouwen. In augustus 2021 is Huawei beschuldigd een achterdeur te hebben geïnstalleerd in het bewakingssysteem van Lahore, waarmee toegang wordt verkregen tot gevoelige informatie over burgers en politici.

huawei slimme stad

Tussen 2015 en 2016 heeft China Rusland zij zouden samenwerken voor het maken van een Russische versie van de Grote Firewall van China; een project waar Huawei ook aan zou werken, het leveren van servers en dataopslagsystemen aan Bulat, een Russische fabrikant van telecommunicatieapparatuur. Sommige Huawei-medewerkers zouden ook Russische auditconferenties over cyberbeveiliging hebben bijgewoond.

Een rapport van de Washington Post van juli 2019 beweert dat Huawei al minstens 8 jaar in het geheim helpt Noord-Korea bij de ontwikkeling van zijn 3G-netwerk in samenwerking met het Chinese bedrijf Panda International, het overtreden van sancties en exportcontroles op Amerikaanse technologieën. Huawei zou ook hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het encryptiesysteem dat de operator Koryolink ter beschikking stelt aan de overheid om de gesprekken van de bevolking af te luisteren.

In 2018 maakten de Amerikaanse media het bestaan ​​van commerciële relaties tussen Huawei enIran. Het bedrijf zou Skycom, een leverancier van telecommunicatieapparatuur waarvan het eigenaar is, hebben gebruikt om de Amerikaanse sancties van 2007 tot 2014 te omzeilen en producten onder embargo te verkopen aan Iraanse telefoonoperators. Huawei beweert Skycom in 2007 te hebben verkocht, maar onderzoeken spreken van banden tot 2013. In december 2018, de dochter van de oprichter en CFO Meng Wanzhou werd gearresteerd in Canada voor het verbergen van de Huawei / Skycom-link en voor bankfraude tegen HSBC. Het proces eindigde in september 2021, toen Meng schuldig pleitte in ruil voor het laten vallen van de fraudeaanklacht en het betalen van de boete, waardoor ze naar China kon terugkeren. Al in 2011, Huawei werd beschuldigd om samen te werken met het werk van censuur, onderschepping en vervolging in Iran; Nadat Ericsson, Nokia en Siemens zich onder druk van de autoriteiten uit het land terugtrokken, nam Huawei het over en leverde de apparatuur in hun plaats.

In 2019, een Reuters rapport onthult de relatie van Huawei met de Syrië, die naar verluidt een dekmantelbedrijf in Mauritius had gebruikt om ondanks de sancties te kunnen opereren.

huawei CFO meng wanzhou

het probleem van de Oeigoeren in China

In de afgelopen jaren is de discussie over de etnische vervolging van kinderen in China weer aangewakkerd Oeigoeren in de regio van Xinjiang. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen hoe de regering naar verluidt miljoenen moslims gevangen heeft gezet voor "potentiële terroristen heropvoeden", Implementeren wat is gedefinieerd"Etnische reiniging"Of"genocide". Een probleem waarbij Chinese bedrijven zoals DJI en in feite Huawei.

In 2018 zou het bedrijf installeren bewakingssystemen uitgerust met AI gezichtsherkenning verdachte personen op te sporen en de politie te waarschuwen. Huawei bevestigde het bestaan ​​van het systeem en verklaarde echter dat het alleen in testfase was en geen echt en commercieel product.

Huawei zou ook deelnemen aan de oprichting van "heropvoedingscentra", het leveren van videocamera's, slimme deuren, beheersoftware voor de schema's van gevangenen, voogddiensten en "culturele, technische en ideologische heropvoeding"; zou werken met iFlytek om een spraakherkenning om verdachte talen te identificeren; naar verluidt een systeem gebouwd met PCI-Suntek om criminelen en politici van belang op te sporen met behulp van gezichtsscanning en netwerktracking. John Suffolk van Huawei werd in 2018 ondervraagd door het Britse parlement en verklaarde: "Ons oordeel is: 'Is het legaal in de landen waarin we actief zijn?'. Dit is ons criterium."

In juni 2020 legde de Amerikaanse regering beperkingen op aan het verkrijgen van VISA-visa aan Huawei-medewerkers, die ervan werden beschuldigd samen te werken met China bij het schenden van de mensenrechten van Oeigoeren.

huawei megvii uyghurs

Beschuldigingen van diefstal van intellectueel eigendom

In februari 2003, Cisco heeft Huawei aangeklaagd wegens octrooi-inbreuk op netwerkrouters en -switches, inclusief broncodes, interfaces en meer; onder de tests zijn er ook typefouten aanwezig in zowel de Cisco- als de Huawei-handleidingen, alle tests zijn vervolgens door Huawei verwijderd. De rechtszaak werd gewonnen door Cisco.

In juni 2004 werd een Huawei-medewerker betrapt op het maken van foto's van de apparatuur van een aantal bedrijven, waaronder: Fujitsu, op de Supercomm-beurs; deze persoon liet ook handgetekende schema's van apparatuur analyseren op de stands van deze bedrijven. Na de aantijgingen te hebben ontkend, ontsloeg Huawei de werknemer.

huawei cisco

In juli 2010, Motorola klaagde Huawei aan voor het verkrijgen van vertrouwelijke informatie over zijn netwerkapparatuur. Voormalig senior engineer Shaowei Pan werkte in het geheim samen met Huawei en stuurde topgeheime documenten; apparatuur op basis van die documenten zou zijn gemaakt en verkocht door Huawei en zijn partner Lemko, opgericht door Pan en met werknemers die nog steeds in de gelederen van Motorola zitten en dus toegang hebben tot de interne documenten van het bedrijf. Huawei beschuldigde Motorola later van het overdragen van Huawei-handelsgeheimen aan Nokia Siemens Networks. Huawei en Motorola hebben een buitengerechtelijke schikking getroffen om de rechtszaak te schikken. De botsing tussen de twee duurde ook in 2013 voort: Michael Hayden, toenmalig directeur van Motorola Solutions en voormalig hoofd van de CIA, beschuldigde Huawei van het installeren van achterdeuren in zijn apparatuur en het delen van de verkregen informatie met de Chinese overheid.

In september 2014 heeft de Amerikaanse operator T-Mobile beschuldigde Huawei van het illegaal betreden van zijn laboratoria en het stelen van onderdelen van de Tappy-robot, die wordt gebruikt om smartphones te testen, tussen 2012 en 2013; van deze componenten kopieerde Huawei het besturingssysteem en ontwerpdetails om zijn eigen robot te creëren. De rechtszaak werd gewonnen door T-Mobile.

In februari 2019, Akhan halfgeleider beschuldigde Huawei van diefstal van intellectueel eigendom op zijn technologie Miraj Diamant Glas. Akhan zou een monster van zijn beschermglas naar Huawei hebben gestuurd om het te testen en een eventuele aankoop te evalueren; Huawei zou echter het monster hebben gebroken om monsters te verwijderen die naar China zouden worden gestuurd voor reverse engineering.

Huawei Akhan

In maart 2019 stel je voor beschuldigt Huawei van diefstal van intellectuele eigendom; het bedrijf zou de CEO in 2014 hebben ontmoet voor de presentatie van een 360°-camera waarvoor patent is aangevraagd voor smartphones, om vervolgens de contacten te verbreken en datzelfde idee in 2017 opnieuw voor te stellen in de vorm van Huawei EnVizion 360-camera.

In mei 2019, CNEX-labs hij beschuldigde Huawei omdat hij handelsgeheimen van haar heeft gestolen; Concreet zou toenmalig vice-president Eric Xu een meerjarige samenzwering hebben georganiseerd, met de hulp van Chinese ingenieurs en universiteiten, om SSD-opslagtechnologie van haar te stelen en te leveren aan HiSilicon, de chipdivisie van Huawei.

Ook in 2019, Chanel Hij draaide om aan de Europese instantie EUIPO, die Huawei ervan beschuldigt het patent op zijn logo te schenden, maar de zaak verliest.

In september 2021 zal de Interactive Entertainment-divisie (degene die zich bezighoudt met PlayStation) van Sony beschuldigde Huawei van inbreuk op zijn intellectuele eigendom met de lancering van de Huawei Watch GT. De smartwatch zou de patenten van de game Gran Turismo, meestal afgekort tot GT, schenden. Tot op heden heeft geen enkele rechtbank Sony echter gelijk gegeven.

huawei p9 360-camera

De Nortel / Huawei-hoes

Van alle gebeurtenissen over de vermeende oneerlijke praktijken van Huawei, die tegen Nortel het is misschien wel de meest ernstige. Nortel, opgericht in 1895, was de grootste fabrikant van telecommunicatieapparatuur in Canada en een van de grootste bedrijven van het land. Ondanks dat het een gigant op de techmarkt was, vroeg het in 2009 faillissement aan en sloot het zijn deuren. De redenen voor dit falen zijn legio en zijn grotendeels te wijten aan Nortel zelf en de dot.com-bubbelcrisis; in 2012 blijkt echter dat al meer dan 10 jaar Chinese hackers ze hebben spionagesoftware geïnstalleerd waarmee ze volledige toegang hebben tot Nortel-gegevens: privédocumenten, ontwikkelingsplannen, zakelijke e-mails enzovoort. Hoewel het bedrijf ervan op de hoogte was en jarenlang gewaarschuwd was door de Canadese inlichtingendienst, ging het failliet zonder het probleem te hebben opgelost.

Wat heeft Huawei er bij dit alles mee te maken? In sommige rapporten uitblinken verdachte links tussen de timing van de ineenstorting van Nortel en de opkomst van Huawei, die in die jaren op de internationale markten verscheen. Op het spel staan ​​beschuldigingen van reverse-engineering van Nortel-producten in 2000, waaronder een glasvezelkaart die werd gebruikt in zijn dataswitches, gekocht via een supermarkt en teruggestuurd met tekenen van demontage; er wordt opgemerkt dat Huawei in die tijd was begonnen met het verkopen van producten die sterk leken op die van Nortel in Azië. Het zal dan in 2004 zijn dat de bovengenoemde hackproblemen beginnen, waarbij 7 accounts van senior executives worden gehackt om toegang te krijgen tot documenten over het intellectuele eigendom van het Canadese bedrijf. Tot op heden is er echter geen bewijs of officiële beschuldigingen tegen Huawei.

huawei nortel

Oneerlijke praktijken in de wereld van smartphones

Het was 2013 toen Karel De Gucht, commissaris van de Europese Unie voor Handel, Huawei en ZTE ervan beschuldigde dumpactiviteiten, dat wil zeggen de verkoop van producten tegen concurrentieverstorende kosten om de Europese markt te beschadigen en te veroveren. Huawei ontkende de schending van Europese wetten en verklaarde dat "handel altijd eerlijk en win het vertrouwen van de klant door middel van technologie en kwaliteit, in plaats van prijzen of subsidies'.

A 'onderzoek van 2015 Het Duitse cyberbeveiligingsbedrijf G Data Software onthulde dat smartphones van sommige fabrikanten, waaronder Huawei, zouden worden geleverd met malware; dit virus zou het mogelijk hebben gemaakt om sms'jes te verzenden, gesprekken op te nemen en toegang te krijgen tot gegevens in het geheugen zonder medeweten van de gebruiker. De beschuldigde bedrijven stellen echter dat de installatie van de malware door derden is gedaan, vermoedelijk door externe wederverkopers.

Misschien herinneren sommigen van jullie zich dat Huawei in 2018 mensen over zichzelf laten praten in het negatieve voor het hebben van de benchmarks vervormd op smartphones zoals P20, P20 Pro, Nova 3 en Honor Play (wat al is gebeurd) jaren eerder, oa). In de software van deze telefoons werd een stealth-modus geïmplementeerd die, wanneer het de start van een benchmark detecteerde, de hardware op vol vermogen zou laten draaien. Na het verbod door sommige benchmarkingplatforms besloot Huawei deze modus publiekelijk toegankelijk te maken, al dan niet geactiveerd.

Niet alleen benchmarks: bij verschillende gelegenheden (1, 2, 3), is Huawei in de maling genomen foto's gemaakt met professionele DSL's alsof het afbeeldingen zijn overgenomen van smartphones. Het bedrijf heeft zich publiekelijk verontschuldigd en verklaard dat het gewoon een promotionele bedoeling had en het echte gedrag van smartphones niet wilde weerspiegelen. Er zijn ook geweest controverse rond de maanmodus van de Huawei-camera, waarbij vooraf geladen foto's van de maan zouden worden gebruikt om de illusie te wekken dat de camera deze zeer scherp heeft weten vast te leggen.

huawei nova 3 defecte camera

VS vs Huawei: veiligheids- of marktproblemen?

Vanaf 2003 heeft het Amerikaanse bedrijf 3Com creëerde de joint venture met Huawei H3C-technologie om 3Com-netwerkproducten ook naar China te brengen. In 2006 nam president R Scott Murray echter ontslag vanwege zorgen van de Amerikaanse autoriteiten over het cyberbeveiligingsrisico van Huawei. Vandaar het besluit in 2008 om de verkoopovereenkomst van 2,2 miljard 3Com aan Bain Capital te beëindigen, aangezien laatstgenoemde Huawei onder de aandeelhouders had.

Iets soortgelijks gebeurde in 2011, toen Huawei de overname van 3Leaf-systemen, een Amerikaans bedrijf in de serversector, na het veto van de sterren en strepen overheid. Of in 2013, toen voor de fusie tussen de Amerikaanse operator Sprint en de Japanse multinational SoftBank, besloten de partijen geen Huawei-apparatuur te gebruiken, die als kwetsbaar wordt beschouwd voor cybercyberaanvallen.

edward snowdennsa huawei

Ondanks de recentere geschiedenis als het gaat om de VS versus Huawei, begonnen de Verenigde Staten in werkelijkheid, al met het presidentschap van Bush Jr., de zorgen tegen het bedrijf van Ren Zhengfei te concretiseren. Binnen de Edward Snowden-zaak werd ontdekt dat de VS in 2007 een geheim programma tegen Huawei; het NSA-bureau brak zelfs het netwerk van het Huawei-hoofdkwartier en van de beschermheilige Ren Zhengfei. In 2011 heeft de Amerikaanse regering hij deed een beroep op de bevoegdheden over de nationale veiligheid uit het tijdperk van de Koude Oorlog om operators zoals Verizon en AT&T te dwingen privé-informatie vrij te geven over: onderzoeken naar Chinese cyberspionage. Het resultaat is dat de House Intelligence Committee in oktober 2012 een rapport publiceert waarin Huawei en ZTE worden aangeduid als "bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid", Hoewel er geen concreet bewijs over de zaak wordt geleverd.

In de komende jaren zal de situatie helemaal niet afnemen, waardoor Huawei gedwongen wordt buiten Amerikaanse bodem te blijven. In januari 2018 liet Verizon de marketingplannen van zijn smartphones varen: de telefoonoperator had de belangrijkste vector moeten zijn voor de (nooit gebeurd) expansie van Huawei op de Amerikaanse telefoonmarkt, met de Mate 10 Pro als eerste testmodel. Hetzelfde deed Best Buy, een van de belangrijkste Amerikaanse elektronicaketens, die de onderbreking van de verkoop van Huawei-producten bevestigde. Ondanks de verbanning van het merk slaagde Huawei er in 2018 voor het eerst in om overtreffen Apple de op één na grootste verkoopproducent ter wereld worden; resultaat dat in 2020 werd overtroffen, Samsung overtreffen om de top van de markt te bereiken.

huawei eerste smartphonebedrijf juni 2020

Beschuldigingen van spionage en gebrek aan veiligheid

Hoewel velen Huawei kennen als een bedrijf dat zich toelegt op consumentenelektronica, voornamelijk smartphones, dankt het bedrijf van Ren Zhengfei een groot deel van zijn fortuin aan de verkoop van telecommunicatie-infrastructuur, netwerkapparatuur en videobewakingssystemen. En gezien de vermeende banden met de Chinese autoriteiten, hebben onderzoeken door het Westen al enkele jaren tot doel dit op te helderen; naast de bovengenoemde verdachte links, is Huawei in feite meerdere keren beschuldigd van spionage en / of het creëren van systemen die dit toestonden.

In 2010 zou Huawei de oproepen van de operator KPN in de gaten hebben gehouden Holland. In het verslag van Door Volkskrant, zou 6,5 miljoen telefoongebruikers hebben kunnen bespioneren, waaronder de toenmalige premier, Chinese dissidenten en gebruikers die door de autoriteiten werden afgeluisterd. Huawei zei dat zes medewerkers onder verantwoordelijkheid van KPN verantwoordelijk waren voor het incident, die naar verluidt ongeautoriseerde toegang tot de gegevens hebben verkregen. KPN beweerde zelf dat het niet is geschonden door externe bedrijven.

huawei logo

In 2010 had het VK de Huawei Cyber ​​Security Evaluatiecentrum om autoriteiten in staat te stellen de beveiligingspraktijken van Huawei te analyseren. Met het oog op het debuut van 5G, het resultaat het was niet de beste: in 2019 staat in een rapport van het Britse cybersecuritycentrum dat er geen "geen vooruitgangNa de beloften van Huawei om de beveiligingspraktijken te verbeteren. Naast de vermelding dat het vertegenwoordigt "een aanzienlijk hoger risico voor Britse operators", wij praten over "verdere belangrijke technische problemen in de technische praktijken van Huawei'.

We gaan dan verder naar juli 2012, wanneer onderzoekers Felix Lindner en Gregor Kopf onthullen het bestaan ​​van kwetsbaarheden in Huawei-routers, die kunnen worden misbruikt om de controle over te nemen. In dit verband verklaarde Felix dat de beveiliging van Huawei-terminals "de ergste ooit”En de meest kwetsbare van alle bedrijven die in de loop der jaren zijn getest, naast het ontbreken van een methode om het bedrijf te informeren over deze beveiligingslekken.

huawei bewakingssysteem

In de 2014, de Soedan verdachte Huawei voor het schenden van e-mails van de overheid en het vervalsen van documenten om financiering te ontvangen van de Export-Import Bank of China om het Digital Migration TV-project te financieren, ontworpen om Sudan te helpen migreren van analoge naar digitale systemen.

Na de bouw van de computersystemen van het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie in Ethiopië, in januari 2018 Huawei wordt beschuldigd te hebben bijgedragen aan de installatie van een systeem dat de overdracht van gegevens op onbekende servers in Shanghai zou hebben gearchiveerd; een overtreding die volgens ingewijden 5 opeenvolgende jaren (van 2012 tot 2017) onopgemerkt bleef. Bovendien is het systeem van Huawei zou hebben toegestaan Chinese hackers om beelden te verkrijgen van beveiligingscamera's in gebouwen van de Afrikaanse Unie.

Enkele medewerkers van Huawei Africa worden beschuldigd in augustus 2019 om regeringen te hebben geholpen in Oeganda e Zambia het bespioneren van politieke tegenstanders, waaronder het afluisteren van telefoongesprekken, het bespioneren van sociale media en het volgen van locaties. Het management van Huawei zou naar verluidt ook hebben aangedrongen op de Oegandese regering om haar massale videobewakings- en monitoringsysteem te kopen dat is geïnstalleerd in Algerije, waarmee de spionage van tegenstanders verder kan worden ondersteund.

xinjiang

Na jaren van verbijstering, bezorgdheid en achterdocht ondertekenden de Verenigde Staten in augustus 2018 het National Defense Authorization Act om de aankoop van Huawei- en ZTE-producten en -diensten per sector te verbieden "essentieel en kritisch”Van de Amerikaanse regering en haar medewerkers. Een verhaal dat zich intensiveert in maart 2019, als er twee in het publieke debat worden besproken Chinese wetten als controversieel beschouwd: volgens de contraspionagewet van 2014 en de nationale inlichtingenwet van 2017, "elke organisatie moet samenwerken met inlichtingen van de overheid"En"wanneer de staat zaken van spionage onderzoekt, kunnen organisaties niet weigeren het vereiste bewijs te leveren'.

Op de vraag over de kwestie antwoordde Huawei dat "het zal geen achterdeurtjes bouwen of klantgegevens leveren", Dat "hij is daar nooit toe verplicht"En dat"hij neemt nooit deel aan spionage: zelfs als het door de Chinese wet van ons zou worden geëist, zouden we het ten stelligste afwijzen". Internationale experts zoals Jerome Cohen, professor in de rechten aan de New York University, stellen echter dat "Huawei kan op geen enkele manier de bevelen van de Chinese overheid weerstaan, door alle vereiste gegevens te overhandigen en alle vereiste bewakingsactiviteiten uit te voeren“; hij voegde er toen aan toe: "Tegen een serieus verzoek van de Partij ingaan vraagt ​​moed die grenst aan roekeloosheid: wat doe je als je tegenstander politie, media, justitie en overheid samen zijn?"

Ter gelegenheid van het Chinese Nationale Volkscongres in maart 2019 antwoordde woordvoerder Zhang Yesui dat "De nationale wetgeving van China vereist dat inlichtingenwerk wordt uitgevoerd in overeenstemming met de wet en met respect voor de mensen- en wettelijke rechten van individuen en organisaties". Hij benadrukte verder dat "deze zorgen zijn inmenging in economische activiteiten met politieke middelen, in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie, verstoring van de internationale marktorde op basis van eerlijke concurrentie". Tegelijkertijd, als het gaat om eerlijke concurrentie, komt het altijd in me op dat China al tientallen jaren blokkeert veel sites en bedrijven via de Great Firewall.

In het najaar van 2019 heeft ontwikkelaar John Wu: aan het licht gebracht i dubbelzinnige banden tussen Huawei en LZPlay, app die werd gebruikt om het Amerikaanse verbod te omzeilen (waar ik het in de volgende paragraaf over heb); door de API-bibliotheken van Huawei op een abnormale manier te exploiteren, kon de app Google-apps installeren alsof het systeem-apps waren, een procedure die normaal alleen wordt toegekend aan apps die zijn ondertekend door Huawei.

Chinese overheid xi jinping

Huawei is officieel verbannen uit de VS

Il 15 mei 2019 Huawei komt officieel opgenomen in de entiteitenlijst samen met 70 andere Chinese bedrijven. Dit maakt het onmogelijk om commercieel samen te werken met al die bedrijven die Amerikaanse technologieën verkopen, met name Google, Qualcomm, TSMC, Intel, AMD, Microsoft, Samsung, Sony en vele anderen. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd poco impactvol, beginnend vanuit de wereld van smartphones; software kant, Huawei-apparaten ze kunnen niet langer heb de Google-services, dus geen Play Store, geen Google-apps en geen certificering om apps zoals Netflix en bankieren te kunnen gebruiken; hardware kant, niet meer kunnen laten afdrukken i HiSilicon-chip van TSMC en het niet kunnen kopen van die van Qualcomm is genoodzaakt de voorraden in de magazijnen te gebruiken; om nog maar te zwijgen van de leveringen van bedrijven zoals Samsung e Sony, een van de belangrijkste leveranciers voor schermi, fotocamere e geheugen.

Een paar dagen na het verbod besluit Microsoft de verkoop van Huawei-notebooks uit zijn online winkel te blokkeren (blok vervolgens ingetrokken). Vanwege het Amerikaanse verbod verkoopt Huawei in juni 2019 Mariene netwerken, haar divisie voor het leggen van onderzeese kabels voor de internetinfrastructuur in de wereld. Ook in juni besluit Meta de pre-installatie van zijn Facebook-, Messenger-, WhatsApp- en Instagram-apps op Huawei-smartphones en -tablets te blokkeren.

Huawei verbiedt Donald Trump

We komen aan in juni 2020, wanneer het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een rapport gepubliceerd voor de National Defense Authorization Act waarin 20 Chinese bedrijven, waaronder Huawei, voor het eerst publiekelijk werden geïdentificeerd als banden met het Chinese leger; met dit rapport kan de Amerikaanse president deInternationale Emergency Economic Powers Act en bedrijven die uit het Amerikaanse financiële systeem zijn verbannen. Uitvoerend bevel dat werd vergroot in juni 2021, toen de regering van Biden Amerikaanse investeringen in verschillende Chinese bedrijven verbood, waaronder Huawei.

Gelukkig voor Huawei kwam er in november 2020 goed nieuws, gevolgd door slecht nieuws: de Amerikaanse regering gaf toe dat Qualcomm de licentie om terug te keren om SoC's te verkopen aan Huawei voor smartphones en tablets, maar Alleen 4G-connectiviteit en zonder 5G-modem. Bovendien heeft het ministerie van Handel in december 2020 meer dan 60 andere Chinese bedrijven op de entiteitenlijst opgenomen, waaronder DJI en vooral SMIC; de laatste is de belangrijkste Chinese chipmaker, cruciaal voor de interne markt voor halfgeleiders en die een strategische bondgenoot voor Huawei om TSMC te vervangen. Blok dat ook gevolgen kan hebben voor PXW-extensie, chipmaker opgericht met hulp van Huawei dat zou proberen om een ​​deel van de toeleveringsketen buiten China te vervangen.

huawei qualcomm

Ondertussen trof een andere lelijke tegel Huawei, die in november 2020 maakte het officieel la verkoop van eer aan een consortium van Chinese investeerders en bedrijven. Wat ooit zijn submerk was, werd zo een onafhankelijk bedrijf, maar de Verenigde Staten waren er niet en in oktober 2021 werd overwogen om Honor op te nemen in de Entity List. Volgens de Republikeinen is Honor ook een tak van de Chinese overheid en zou het geen toegang moeten hebben tot die Amerikaanse technologieën die door Huawei worden verboden. De verkoop ging door, aangezien in november 2021 het was een gerucht dat Huawei zou hebben de X86-serverdivisie verkocht, geen manier hebben om de benodigde chips te verkrijgen die door Intel zijn vervaardigd; het bedrijf zou in handen gaan van een niet-geïdentificeerd Chinees consortium.

Om Huawei uit Europese netwerken te verdrijven, de Verenigde Staten in september 2021 geïntroduceerd il Trans-Atlantische Telecommunicatiebeveiligingswet, een wetsvoorstel om investeringen aan te bieden aan degenen die netwerkapparatuur gebruiken "inclusief, transparant, economisch duurzaam en in overeenstemming met internationaal recht'.

In oktober 2021, de VS beschuldigd Huawei e seagate van de beperkingen van het Amerikaanse verbod te hebben geschonden; de bekende Amerikaanse fabrikant van geheugens zou ondanks het uit de Entity List voortvloeiende verbod harde schijven aan het Chinese bedrijf hebben geleverd.

Un nieuwe uitvoerende orde kwam in november 2011, toen de VS de Wet op veilige uitrusting om te voorkomen dat Huawei en ZTE nieuwe licenties verkrijgen om op de markt voor telecommunicatie-infrastructuur te opereren; bovendien kon de FCC zo de in voorgaande jaren verleende vergunningen intrekken.

Na Qualcomm, ook eind 2021 Andere bedrijven ze verkregen de nodige licenties om terug te keren naar de handel met Huawei, waaronder Intel, AMD, Samsung, Sony en OmniVision. Echter, in september 2022 de VS ze wezen met hun vingers contro Yangtze, leverancier van de herinneringen van Huawei-smartphones, maar die de grenzen van het Amerikaanse verbod zou schenden. Eveneens in september 2022 arriveerde er een opening voor Huawei uit de Verenigde Staten, met de wil van verlicht het verbod voor "technologieën op laag niveau" en deze in staat stellen deel te nemen aan de totstandkoming van technologische normen.

yangtze herinneringen china

Huawei, een bedreiging voor 5G over de hele wereld

Zelfs vóór 5G, na het Amerikaanse rapport van 2012, begonnen nationale bondgenoten zoals Canada en Australië Huawei uit te sluiten van het bouwen van hun netwerkinfrastructuur. Maar het echte blok kwam tot leven in de zomer van 2018, toen Australië officieel de verbod voor Huawei en ZTE van de bouw van zijn nationaal 5G-netwerk. Verschillende anderen werden in de daaropvolgende jaren aan de Australische natie toegevoegd, sommige met echte verboden, sommige gaven de voorkeur aan Nokia en Ericsson. Dit zijn de landen die deze blokkades hebben opgelegd: Argentinië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Groenland, India, Italië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zuid-Korea, Zweden, Taiwan, Thailand en Vietnam.

huawei 5g

Ter gelegenheid van MWC 2019 verwierp president Guo Ping publiekelijk beschuldigingen tegen Huawei dat het een veiligheidsrisico voor 5G zou vormen, waarbij hij specificeerde dat de VS geen bewijs heeft dat zijn producten onveilig zijn en wees op de hypocrisie met betrekking tot de zaak. Snowden / NSA en het feit Dat "de US Cloud Act geeft hun overheidsinstanties toegang tot gegevens over de grenzen heen". Ping drong er vervolgens bij de wereldregeringen op aan om uniforme veiligheidsnormen te creëren (naar het Europese NESAS-model) om een ​​uniforme regelgeving vast te stellen.

In 2019 werd het programma om Huawei uit zijn netwerken te elimineren uitgevoerd door de VS: in mei presenteerde de Amerikaanse Senaat in samenwerking met de FCC-instantie een rekening waarmee bijna 2 miljard dollar kan worden geïnvesteerd voor de verwijdering van Huawei-apparatuur die Amerikaanse operators in voorgaande jaren hebben geïnstalleerd.

Is HarmonyOS een beveiligingsrisico?

Sinds Huawei officieel werd verbannen uit de VS, Google claimde dat dit een risico vormde voor de veiligheid van gebruikers; Huawei pushen om een ​​alternatief voor Android te maken, zou betekenen dat ze een minder gecontroleerd besturingssysteem moeten maken e kwetsbaarder. Dit "besturingssysteem" werd toen HarmonyOS: Ik gebruik aanhalingstekens omdat, hoewel het bedrijf er over sprak als een eigen besturingssysteem, de enquêtes uitgevoerd insiders hebben onthuld dat het is niets anders dan een aangepaste versie van Android.

In september 2021 hebben de Litouwse autoriteiten beschuldigd Huawei brengt de veiligheid van zijn klanten in gevaar, aangezien zijn smartphones met AppGallery toegang hebben tot app-winkel van derden, mogelijk aangetast door criminelen.

Huawei Mate 50 Harmonyos 3.0
⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.