Big Tech in de problemen: de crisis treft ook de reuzen

grote technische crisis

We hebben een kwart achtergelaten die voor de zoveelste keer heeft opgemerkt technologische crisis die veel van de realiteiten van de wereld teistert, Big Tech inclusief. De uitdagingen in de markt zijn talrijk, waaronder stijgende inflatie, stijgende rentetarieven, dalende consumentenvraag en een sterke dollar ten koste van valuta's zoals de yuan, de euro en het pond. En de publicatie van de nieuwste financiële gegevens door de grootste technologiebedrijven ter wereld belooft weinig goeds voor de nabije toekomst.

De crisis van de technologische wereld blijft toeslaan, zelfs de reuzen van de Big Tech-groep

Neem een ​​kijkje in de verschillende beursindexen om een ​​idee te krijgen van de ernstige gevolgen die de marktcrisis heeft. In de loop van 2022 hebben bedrijven als Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Netflix zich geregistreerd verliezen van $ 2,5 biljoen van financiële waarde. Hier zijn enkele voorbeelden van beurstrends van het afgelopen jaar:

⦁ Spotify-65%
⦁ Paypal -62%
⦁ Doel -58%
⦁ Netflix-56%
⦁ AMD -51%
⦁ eBay -50%
⦁ Adobe -49%
⦁ NVIDIA -47%
⦁ Intel -43%
⦁ TSMC -37%
⦁ LG -36%
⦁ Tesla-33%
⦁ Foxconn -32%
⦁ Amazon -31%
⦁ Google -30%
⦁ Airbnb -30%
⦁Lenovo-28%
⦁Microsoft -25%
⦁ Sony -24%

grote tech

Niet alleen is er een daling in de verkoop van consumentenproducten, maar de moeilijkheden worden ook nijpend in advertentiemarkt, bijvoorbeeld. Alphabet en Meta noteerden vrij zwakke advertentieverkopen, waardoor de groeidoelstelling van Q3 2022 niet werd gehaald. Hiervoor is er ook Apple, dat sinds blokkeren van het volgen van advertenties voor miljoenen mensen heeft het een bedrijf geschaad op basis van massaprofilering. Ondanks de toename van advertenties daalden de inkomsten uit YouTube-advertenties, wat bijdroeg aan slechts 6% groei voor Alphabet, de laagste sinds 2013.

Er zijn ook problemen in de cloud markt: Microsoft Azure vertraagt ​​de groei met -35% in Q3, en gevreesd wordt dat hetzelfde zal gebeuren met Amazon. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Microsoft ook problemen heeft in de OEM-business, dat wil zeggen de verkoop van Windows-licenties aan pc-fabrikanten, een daling van -15% (een negatief record sinds 2015). Dit komt precies door de eerder genoemde terugval in de IT-markt, die niet alleen de wereld van pc's maar ook die van tablet en notebook. Maar van alle sectoren is het die van smartphones die de grotere moeilijkheden in de huidige context.

smartphone crisis

En dit vloeit over het geheel wereldwijde productieketen, waarbij al die bedrijven worden bestraft die componenten produceren die worden gebruikt door consumenten- (en niet-consumenten) apparaten. In het laatste kwartaal boekte LG Display een verlies van 532 miljoen tegen een winst van 529 miljoen in het derde kwartaal van 3; na twee positieve jaren registreert LG's 2021 forse verliezen en leidt het tot bezuinigingen van 2022 miljoen euro. Op het gebied van geheugen, SK Hynix heeft het over een "ongekende verslechtering”Voor de vraag, met een winstdaling van -60% en investeringskortingen van meer dan 50% voor 2023; Ook de Amerikaanse rivaal Micron ervaart voor het eerst sinds het begin van de pandemie een negatieve cashflow. Als we het hebben over chips en halfgeleidersHoewel TSMC in het derde kwartaal een winststijging van 80% realiseerde (nooit zo veel in 3 jaar), heeft het besloten om de investeringen met 2% te verminderen.

Als we het over Big Tech hebben, kijken we vooral naar het Westen, maar het is niet veel beter voor China. Nog steeds over de financiële prestaties van het afgelopen jaar, giganten als Alibaba, Tencent en Baidu noteerden een stijging van -62%, -56% en -50%. Maar we zullen in een speciaal artikel praten over het harde optreden dat de Chinese regering heeft doorgevoerd op haar technologiemarkt.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.