Verbod in Duitsland voor OPPO en OnePlus: wat gebeurt er?

oneplus tegen realme vivo Europa verbieden

Blijkbaar is de situatie rond de verbod in Europa voor OPPO e OnePlus het is ernstiger dan verwacht en kan zelfs gepaard gaan met: Lindahl e vivo. Misschien herinner je je dat afgelopen juli Nokia ha aangeklaagd de twee Chinese bedrijven wegens octrooi-inbreuk, zich wendend tot de bevoegde rechtbank van Mannheim voor de oplossing van de juridische zaak. In afwachting van een mogelijke overeenkomst tussen de partijen, heeft Nokia de blokkade in Duitsland van de verkoop van smartphone betrokken. Toen we er in eerste instantie over spraken, was de situatie nog in ontwikkeling, maar nu heeft het welomschreven connotaties gekregen die de activiteiten van de overtredende bedrijven in gevaar brengen.

11 / 10 update: het officiële verbod tegen OPPO komt aan in Duitsland. Vind alle details aan het einde van het artikel.

Het verbod arriveert in Duitsland voor OPPO en OnePlus, ook Realme en vivo ze riskeren Europa te verlaten

Het was 2018 toen Nokia patenten indiende met betrekking tot het gebruik van technologieën met betrekking tot 4G- en 5G-connectiviteit, waarvan het in de loop der jaren een leider is geworden. En het was in 2021 dat Nokia OPPO en Lenovo (en hun respectieve submerken OnePlus en Motorola) aanklaagde wegens hun inbreuk op deze patenten, waarvoor betaling van royalty's van € 2,50 per smartphone. Maar als hij een vreedzaam akkoord bereikte met Lenovo, gebeurde hetzelfde niet met OPPO, die deze belasting als "onredelijk hoog" definieerde en een herinnering aan de rechtbank van München 1 presenteerde. OPPO e OnePlus die, met verloor het beroep, sinds 5 augustus zijn ze genoodzaakt om de verkoop van smartphones in Duitsland stop te zetten.

oneplus ban duitsland

Als je de officiële website van OnePlus Duitsland bezoekt, kun je de verdwijning van smartphones uit de catalogus zien, terwijl alle andere niet-telefoonapparaten zoals koptelefoons, opladers enzovoort blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor de OPPO Duitsland-site, compleet met een bericht in huis dat klanten geruststelt over de ondersteuning van eerder gekochte smartphones. En we stellen ons voor dat hetzelfde ook zal gebeuren in de verschillende fysieke winkels die aanwezig zijn in de Duitse natie.

Vooralsnog kunnen retailers zoals MediaMarkt (onze MediaWorld), Saturn, Amazon en telecomoperators smartphones blijven verkopen in magazijnen zolang de voorraad strekt. Het vermeldt ook de mogelijkheid om nieuwe te importeren van dochterondernemingen in het buitenland, waaronder Nederland, hoewel Nokia zou kunnen optreden door een douaneconfiscatie te vragen.

oppo ban duitsland

Het is ook mogelijk dat OPPO besluit Duitsland definitief te verlaten: bijna 150 miljoenen smartphones wereldwijd verkocht in 2021, werden er slechts 2 miljoen verkocht in Duitsland, en we stellen ons voor dat het aandeel van OnePlus nog kleiner is. Sommigen vragen zich misschien af ​​waarom ze liever weg zouden gaan in plaats van € 2,50 per smartphone te betalen: het probleem is dieper, want om een ​​wereldwijde licentieovereenkomst te accepteren zou er getekend moeten worden, ergo betaal ook royalty's op alle andere smartphones die in de rest van de wereld worden verkocht.

Op dit punt vraag je je af wat de toekomst van de twee bedrijven in Duitsland zal zijn: zoals een woordvoerder zegt, "ondanks de opschorting van de verkoop en marketing van sommige producten, blijft OPPO actief in Duitsland". Daar stopte Nokia echter niet, want om dezelfde reden ook Realme e vivo zijn aangeklaagd in Frankrijk, Finland, Zweden, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Als de verschillende nationale rechtbanken het met Nokia eens zijn, zou er een nogal negatieve situatie ontstaan ​​voor OPPO, OnePlus, Realme en vivo, die zou worden gezien uit enkele van de belangrijkste Europese markten geschopt, hoewel Italië er nog niet bij betrokken lijkt te zijn. Het is onder meer ironisch dat begin 2022 dezelfde Nokia was aangeklaagd in Europa voor de inbreuk op patenten die ertoe hebben geleid dat sommige van zijn smartphones van de markt zijn gehaald.

OPPO persbericht | Update 09/08

Hier is het officiële OPPO-persbericht over het verbod in Duitsland:

"Als eigenaar van talrijke 5G-patenten hecht OPPO veel waarde aan de rol van intellectueel eigendom bij innovatie. We hebben een geschiedenis van wederzijdse licentieovereenkomsten met veel toonaangevende bedrijven en zetten ons in voor het bevorderen van een gezond en principieel ecosysteem voor intellectueel eigendom. De dag na de afloop van het 4G-contract tussen OPPO en Nokia, deze laatste stapte onmiddellijk naar de rechtbank na te hebben verzocht om een onredelijk hoge vergoeding voor verlenging. Onze langetermijnengagement voor de Duitse markt blijft ongewijzigd en we werken proactief samen met belanghebbenden om het aanhoudende probleem op te lossen. Met uitzondering van de opschorting van de verkoop en marketing van de producten in kwestie op kanalen die eigendom zijn van OPPO, de laatste blijft actief in Duitsland. Ondertussen kunnen gebruikers OPPO-producten blijven gebruiken, toegang krijgen tot after-sales services, toekomstige OS-updates ontvangen en meer."

Nokia-release | Update 17/08

Na het OPPO-persbericht spreekt zelfs de direct geïnteresseerde Nokia zich officieel uit over de verbodskwestie in Duitsland:

"Twee Duitse rechtbanken hebben geoordeeld dat OPPO de gepatenteerde technologieën van Nokia in zijn smartphones gebruikt en deze illegaal zonder licentie verkoopt. Ook werd gevonden dat Nokia heeft eerlijk gehandeld. De eenvoudigste manier voor OPPO om dit probleem op te lossen, is door de licentie onder voorwaarden te verlengen "

OnePlus e vivo | Update 24/08

Hier is het officiële OnePlus-persbericht:

"OnePlus leeft nauwgezet de wet- en regelgeving na in alle markten waarin het actief is. Als toonaangevend technologiemerk erkennen we het belang van intellectueel eigendom bij het stimuleren van innovatie en hoogwaardige gelijke toegang tot essentiële octrooien. Nokia's eis voor een onredelijk hoog tarief is schadelijk in deze betekenis. We werken actief samen met belanghebbenden om het lopende juridische probleem op te lossen. Terwijl de verkoop en marketing van de producten in kwestie zijn opgeschort, OnePlus blijft zich inzetten voor de Duitse markt en zal onze activiteiten voortzetten. Ondertussen kunnen OnePlus-gebruikers in Duitsland blijven genieten van onze gerelateerde producten en diensten, zoals regelmatige software-updates en onze after-sales service zoals voorheen.. '

Het verbod is officieel | Bijwerken 11/10

Na het blokkeren van de offline markt, wordt het officieel verbod in Duitsland tegen OPPO, waardoor het ook wordt uitgesloten van de online markt voor digitale winkels. De Duitse rechtbank in Karlsruhe heeft verwierp het beroep OPPO voor de opschorting van het geschil met Nokia: specifieke details ontbreken en we wachten op meer informatie. Ondertussen zou Nokia stappen zetten om dezelfde beperkingen ook in andere Europese landen, zoals in Nederland, te implementeren, niet alleen tegen OPPO, maar ook voor vivo.

Er verschijnt echter een glimp: de regionale rechtbank van Mannheim heeft het proces van Nokia tegen OPPO nietig verklaard, ook al was het in dit geval een rechtszaak tegen OnePlus (aangesloten merk), betreffende het patent EP3557917. Volgens een woordvoerder heeft de rechtbank geen octrooi-inbreuk geconstateerd, in tegenstelling tot wat de Münchense rechtbank tegen hetzelfde document (maar tegen OPPO) heeft vastgesteld.

Ondertussen hebben de instellingen Patent Trial & Beroepscommissie (PTAB) e United States Patent & Trademark Office (USPTO) accepteerde een OPPO-verzoek en begon een herziening tussen partes van een Nokia-patent. Ondanks de betrokkenheid van een Amerikaanse entiteit, herinneren we u eraan dat er geen rechtszaken zijn in de Verenigde Staten. Blijkbaar lijkt OPPO vroeg te zijn verhuisd.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.