Devolo WiFi 6 Repeater 5400 review: het KEERPUNT!

Devolo WiFi 6 Repeater 5400

De internetverbinding is tegenwoordig geen luxeartikel meer, maar een onmisbaar hulpmiddel (of dienst, zo u wilt) voor het uitvoeren van bijna al onze dagelijkse activiteiten, tenzij we bereid zijn analoog te blijven, maar we zouden het verlies kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen tijd voor bureaucratie, aankopen en zelfs informatie.

In ieder geval is een veel voorkomend probleem, dat altijd is geweest, gekoppeld aan de omvang van het onze Wi-Fi-netwerken: het gebeurt vaak dat de modem/router zich in de hoofdruimte bevindt waar het elektrische systeem voor de telefoonaansluiting of de aankomst van de glasvezel zorgde, en dat er in de andere kamers een slechte of zelfs geen wifi-dekking is.

In het verleden heb ik je verteld over mesh-oplossingen met behulp van le Devolo Powerline, een zeer goed werkende en zeer schaalbare oplossing maar met slechts één klein probleem, namelijk de prijs. Vandaag presenteer ik u een ander voorstel van Devolo, de WiFi 6-repeater 5400 wat zeker goedkoper is, maar beslist concreet in zijn functionaliteit.

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 test

Inhoud van de verpakking

Il inhoud van het pakket van de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is echt gereduceerd en essentieel: binnenin vinden we in feite alleen het apparaat en de wandvoeding. Zelfs de canonieke handleiding ontbreekt, en laat ruimte voor een magere dubbelzijdige folder die ons laat raden hoe praktisch en snel de configuratie van dit apparaat is.

Constructie, ontwerp en eerste configuratie

Voordat ik met u in gesprek ga over meer technische zaken, wil ik even kijken naar deesthetisch en constructief aspect van de Devolo WiFi 6 Repeater 5400: het is duidelijk gemaakt van plastic met ondoorzichtige afwerkingen, heeft vrij minimale lijnen en dit wordt bevestigd door de extreme netheid in het ontwerp van het product, dat alleen opvalt door de vier front-LED's die de klassieker vormen symbool van de wifi-netwerken.

deze voorkant geleid het licht rood op als het systeem niet werkt, terwijl het groen oplicht als de verbinding tot stand is gebracht: logischerwijs, hoe meer groene balken er branden, hoe meer het betekent dat we een betrouwbare en goed presterende netwerkverbinding hebben met ons primaire netwerk.

Op onderste deel er is een klein verwijderbaar voetstuk om verticale positionering van het apparaat te vergemakkelijken, terwijl aan de achterkant een knop zit voor snelle koppeling met ons netwerk, twee LAN-poorten en de voedingspoort.

Wat betreft het gebruik van de Devolo WiFi 6 Repeater 5400, heeft het bedrijf twee mogelijkheden bestudeerd:

 • Access Point, waar het apparaat het netwerksignaal ontvangt via een LAN-kabel die is aangesloten op de hoofdmodem, als we geen modem/router hebben die is uitgerust met een Wi-Fi-verbinding. Het is de eenvoudigste manier, dus een product als dit is absoluut overdreven.
 • Repeater, wordt ons hoofdnetwerksignaal versterkt zonder dat er kabels tussen zitten. Het apparaat bevindt zich in het midden, tussen het "witte" gebied waar geen Wi-Fi-netwerk is en het "primaire" gebied waar onze hoofdmodem/router is geïnstalleerd.

In beide gevallen is de procedure van configuratie en installatie het gaat razendsnel en gebeurt volledig via smartphone met een begeleide procedure die ingewikkelder is om in woorden te beschrijven dan om concreet in de praktijk te brengen. Het ding om te weten is dat voor configuratie in toegangspuntmodus het nodig is om via een kabel verbonden te zijn met de primaire router, terwijl het voor Repeater-modus voldoende is om op de WPS-knop op de twee apparaten te drukken om ze in de zoekmodus te zetten en te koppelen totale autonomie.

Voor alle duidelijkheid op het gebied van techniek en hardware, de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 ondersteunt uiteraard 2.4 GHz-, 5 GHz-netwerken en de nieuwe Wi-Fi 6-standaard; het is uitgerust met 4 × 4 MIMO-antennes op 5Ghz-radio's en is gecertificeerd Vergiet, dit betekent dat het in cascade kan worden gebruikt met andere apparaten (zelfs van hetzelfde bedrijf) om ervoor te zorgen dat het systeem zonder problemen verder schaalbaar en uitbreidbaar is.

Snelheids- en stabiliteitstest

Ik heb logischerwijs wat testen gedaan met mijn thuisaansluiting die, zoals ik vaak wil herhalen, niet de beste is: damn digital divide! Mijn setup is in ieder geval als volgt:

 • leverancier: TIM ex Telecom
 • Soort van verbinding: FTTR (koper gemengde vezels)
 • stromen maximum (kabel): ongeveer 55/10 Mbps
 • Modem hoofd-: Tim Hub+
Eerste twee proeven

Nadat ik mijn startconfiguratie had verduidelijkt, heb ik enkele tests uitgevoerd die ik op deze manier samenvat:

Eerste test

 • Afstand tot het TIM Modem: 5 meter en 3 muren met gesloten houten deuren
 • Afstand vanaf de Devolo WiFi 6 Repeater 5400: 1 meter
 • Resultaat: 52/9,12 Mbps
 • Ping: 18ms

Tweede proef

 • Afstand tot het TIM Modem: 5 meter en 3 muren met gesloten houten deuren
 • Devolo WiFi 6 Repeater: UITGESCHAKELD
 • Resultaat: 49,8/7,88 Mbps
 • Ping: 18ms

Zoals je kunt zien, heeft de Tim-router in mijn geval een redelijk goed bereik en slaagt erin om het appartement van ongeveer 100 vierkante meter waarin het wifi-netwerk goed is verdeeld volledig te dekken, maar het beste deel komt in de tweede groep tests onderstaand.

Tweede groep testen

Eerste test

 • Afstand tot het TIM-modem: 1 verdieping verschil, ongeveer 10 meter verwijderd
 • Afstand tot de Devolo WiFi 6 Repeater 5400: 1 verdieping verwijderd
 • Resultaat: 53,1/8,59 Mbps
 • Ping: 18ms

Tweede proef

 • Afstand tot het TIM-modem: 1 verdieping verschil, ongeveer 10 meter verwijderd
 • Devolo WiFi 6 Repeater: UITGESCHAKELD
 • Resultaat: 14,9/5,46 Mbps
 • Ping: 12ms

In deze situatie wordt de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 letterlijk onmisbaar om een ​​huis verspreid over meerdere verdiepingen volledig te kunnen bestrijken waar geen traditionele router, zelfs niet de duurste, spraakmakende prestaties kan bieden. Het enige nadeel in mijn geval was dat ik mijn ping een paar ms omhoog zag gaan, maar het is acceptabel als je het netwerk niet puur voor gaming gebruikt.

Prijs en overwegingen

Het verslag over de kit Devolo WiFi 6 Repeater 5400 het is eerlijk gezegd meer dan positief: het apparaat werkt erg goed, het is heel eenvoudig te configureren en het ligt letterlijk binnen ieders bereik. Ik heb het een tijdje kunnen uitproberen en ik moet zeggen dat het zelfs tijdens de meest intense netwerkgebruikssessies (zoals het downloaden van bestanden, gamen enzovoort) altijd stabiel is gebleven.

Het blijft echter een oplossing voor veeleisende gebruikers, gezien de kostprijs circa EUR 150, maar persoonlijk zou ik je aanraden iets meer uit te geven en te streven naar een compleet product, in plaats van meerdere keren voor de kosten te staan ​​met goedkopere (en minder presterende) apparaten.

NB Als u het vakje met de code of de link naar de aankoop niet ziet, raden we u aan om de AdBlock uit te schakelen.