Sony verslaat Samsung: het bezit de markt voor fotografische sensoren

sony samsung camerasensoren

In 2022 heeft de smartphone-industrie kreeg een zware klap, met een nooit geziene omzetdaling in de afgelopen 10 jaar, wat ook zijn weerslag had in de markt voor fotografische sensoren. Anticiperend op tientallen miljoenen minder verkopen, hebben veel smartphonefabrikanten het gebruik van overbodige camera's en we hebben minder modellen gezien met sensoren met weinig megapixels voor het vastleggen van macro's en diepten. Maar zelfs als zendingen en collecties door degenen die fotografische sensoren maken over de hele wereld zijn binnengekomen 2022 Sony heeft een groter marktaandeel veroverd.

De markt voor fotografische sensoren voor smartphones is zelfs groter dan die van Sony

sony samsung camerasensoren

Op wereldwijde schaal, Sony houdt momenteel de 54% van de markt voor fotografische sensoren, goed voor een groei van +5% tussen 2021 en 2022. Van alle producenten in de sector bleek Sony de enige te zijn die een jaarlijkse omzetgroei registreerde, en de verdienste is grotendeels te danken aan de tot Apple. Met zijn nieuwe iPhone 14-serie, heeft Apple veel van de fotografische sensoren van de nieuwste iPhones geüpdatet: de iPhone 14 Pro en Pro Max hebben bijvoorbeeld de nieuwe IMX803-hoofdsensor, een nieuwe IMX633 ultragroothoeklens en een nieuwe selfiecamera met IMX714-autofocus.

Tegelijkertijd, uit de fabrieken van Samsung komt uit op 29% van fotografische sensoren die in de wereld worden gebruikt, met een jaarlijkse afname van -1%. Desondanks is het de Samsung-sensor S5KJN1 50 MP wordt zeer gewaardeerd en gebruikt op veel smartphones, zoals Galaxy A23, A13, M23 en M13, Redmi Note 11, 11SS en 11T, Redmi 10 en 10C, POCO M5 en M4 Pro, Realme 10 en 9; om over de sensoren nog maar te zwijgen 100 en 200 MP, momenteel alleen geproduceerd door Samsung-studio's. Maar het is bijna paradoxaal dat op zijn cameratelefoon Galaxy s23 ultra drie van de vier sensoren worden geproduceerd door rivaal Sony, een trend die nog maar eens onderstreept halfgeleidercrisis waar het bedrijf last van heeft.

sony samsung camerasensoren

Als Japan 54% van de markt heeft dankzij Sony, heeft Zuid-Korea 34% met Samsung en SK Hynix (5%), terwijl China 12% heeft (OmniVision 7%, GalaxyCore 5%). En het zijn deze kleine producenten die de grootste terugslag hebben ondervonden, juist omdat veel bedrijven hebben besloten het aantal sensoren op hun smartphones te verminderen.

Als je kijkt naar de trend van 2023, verschillende innovaties wachten op ons op fotografisch gebied: enerzijds zal Sony het gebruik van zijn 989″ IMX1 uitbreiden, anderzijds zal Samsung een S23-serie lanceren die is uitgerust met zijn nieuwe 200 MP-sensor.

⭐️ Ontdek de nieuwe weekfolder van GizChina met altijd verschillende exclusieve aanbiedingen en coupons.