Gordon Moore, de bedenker van de wet van Moore, is overleden

Gordon Moore

Op 25 maart 2023 rouwt de techwereld om het overlijden van Gordon Moore, die op 94-jarige leeftijd stierf in zijn huis op Hawaï, omringd door zijn dierbaren. Mede-oprichter van Intel en auteur van de legendarische De wet van Moore, is zijn invloed op het gebied van halfgeleiders en informatietechnologie van fundamenteel belang geweest voor de ontwikkeling van de sector.

Gordon Moore begroet ons: met zijn wet van Moore schreef hij de geschiedenis van microchips

Gordon Moore informatie
Intel-oprichters: Andy Grove, Robert Noyce, Gordon Moore (van links naar rechts)

Gordon Moore, geboren in 1929, was een van de sleutelfiguren in de geschiedenis van de moderne technologie. Zijn beroemde wet van Moore, geformuleerd in 1965, voorspelde dat het aantal transistors in geïntegreerde schakelingen elke 18-24 maanden zou verdubbelen, met als gevolg lagere kosten en betere prestaties. De voorspelling is al tientallen jaren verbazingwekkend nauwkeurig gebleken en heeft de evolutie van de video-industrie gestimuleerd halfgeleiders en helpen vorm te geven aan de digitale revolutie die we vandaag kennen. Door de technologische vertraging is de wet al enkele jaren minder geldig dan in het verleden, ondanks de marketing leugens.

Moore heeft mede-oprichter van Intel in 1968, samen met Robert Noyce en Andy Grove, en onder zijn leiding, is het bedrijf uitgegroeid tot een van de toonaangevende fabrikanten van microchips ter wereld. In 1971 zorgde Intel voor een revolutie in de industrie met de introductie van de eerste microprocessor, de 4004, die de basis legde voor de komst van personal computers en vele andere onderling verbonden technologieën, die uiteindelijk 80% van de pc's wereldwijd van stroom voorziet.

Vandaag vieren we het leven van een man wiens visie de manier waarop we leven en werken heeft veranderd en heeft bijgedragen aan het vormgeven van de toekomst van technologie. In de tussentijd, zijn Intel bereidt zich voor op enorme investeringen om weer competitiever te worden en meer in het algemeen de Amerikaanse chipindustrie tegen TSMC en Samsung.

⭐️ Ontdek de beste deals online dankzij ons exclusieve Telegram-kanaal.